Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Săptămâna de patru zile, soluție la deficitul de forță de muncă din Europa, potrivit comisarului UE pentru ocuparea forței de muncă

Agerpres.ro
consultanţi, afaceri, corporatie, angajati

Potrivit lui Nicolas Schmit, sectoarele cu "dificultăţi în atragerea" angajaţilor trebuie să "devină mai atractive", în special prin această măsură implementată în anumite companii.

Mai multă productivitate, bunăstare a angajaților... și o posibilă soluție la deficitul de forță de muncă? Ideea săptămânii de lucru de patru zile câştigă teren şi este deja testată în unele companii. Comisarul european pentru Ocuparea Forței de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, sugerează implementarea acesteia în sectoarele cu "dificultăți în atragerea [angajaților]", a declarat el într-un interviu acordat agenției de presă portugheză Lusa, publicat joi, 25 mai.

Nicolas Schmit consideră că "cea mai mare problemă [din Uniunea Europeană] nu este atât șomajul", ci mai degrabă lipsa forței de muncă. "Multe industrii caută cu disperare angajați și nu-i găsesc pentru că oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au abilitățile potrivite", susţine el. "Trebuie să devină mai atractive", potrivit luxemburghezului, care subliniază că "este ceva care avansează treptat (…) pentru că noile generații au o anumită viziune asupra echilibrului dintre muncă și viața personală". Dar el avertizează că "nu există o poziție comună" în cadrul UE pe această temă.

Potrivit domnului Schmit, acest demers necesită "negocieri între partenerii sociali" și ia exemplul Germaniei, unde cel mai mare sindicat din țară, IG-Metall, pledează de câțiva ani pentru o generalizare a săptâmânii de lucru de patru zile în sectorul metalurgiei.

Această declarație are loc într-un moment în care Portugalia urmează să lanseze un proiect-pilot în jurul săptămânii de patru zile, pe bază de voluntariat și fără pierderi de venit. Patruzeci și șase de companii și-au exprimat interesul pentru implementarea acestei reforme – majoritatea cu până la zece angajați, cinci dintre ele având peste 1.000 de angajați, și activând în sectoarele de consultanță, activități și tehnici științifice, sau informare și comunicare.

În Franța, unele companii – încă în mare parte minoritare – au adoptat săptămâna de patru zile, care este testată și în anumite servicii publice, precum Urssaf sau Fondul Național de Pensii (CNAV).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.