DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 13 iunie

Agerpres
sarbatori

Sărbătorile zilei de 13 iunie

Ortodoxe
Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru
Duminica a 7-a după Paşti

Greco-catolice
Duminica 7 după Paşti. Sf. m. Achilina; Sf. ep. Trifilie; Sf. Anton de Padova

Romano-catolice
Duminica a 11-a de peste an
Sf. Anton de Padova, pr. înv.


Sfânta muceniţă Achilina este pomenită în calendarul creştin ortodox la 13 iunie.

Sfânta Achilina a fost fiica unui înalt funcţionar, Eutolmie, şi a trăit în Palestina, în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305), care a dat mai multe edicte de persecuţie împotriva creştinilor.

Era botezată şi propovăduia credinţa în Hristos pentru fetele de vârsta ei, care crescuseră împreună cu ea, învăţându-le să se ferească de idoli.

Când avea vârsta de 12 ani, a fost pârâtă guvernatorului Ulosian de un oarecare Nicodim că este creştină. Şi fiind adusă la judecată, a mărturisit numele lui Hristos. Pentru aceea a fost bătută şi pătrunsă prin urechi cu ţepi de fier arse, atâta cât i-a dat şi sângele pe nări, şi i s-a încins tot capul de arsură.

Torturată, Sfânta Achilina a căzut ca moartă iar călăii săi, convinşi că a murit, au ridicat-o şi au aruncat-o în afara cetăţii. Noaptea a venit însă îngerul Domnului, i-a vindecat toate rănile, şi a trimis-o sănătoasă la palatul guvernatorului, ca dovadă că cel pe care l-a mărturisit, Iisus Hristos, are toată puterea în cer şi pe pământ.

Îngrozit de această vedere, guvernatorul a chemat slujitorii şi le-a cerut să o reţină până dimineaţa.

"Deci, după ce s-a făcut ziuă, a adus-o pe ea înaintea judecăţii sale şi a întrebat-o: 'Tu eşti Achilina?'. Sfânta a răspuns: 'O, fărădelege om, văd că şi cu ochii inimii tale eşti orbit de tatăl tău diavolul; oare nici cu ochii cei trupeşti nu vezi? Eu sunt Achilina, roaba Domnului, şi stau în faţa ta'" (Vieţile Sfinţilor).

Antipatul, ştergându-şi ochii cu mâna, a rămas împietrit şi gândea: "Dacă n-a murit când i-am găurit capul şi când i-am scos creierii, ce fel de munci pot să o vatăme pe ea?" (Vieţile Sfinţilor).

Atunci a ordonat să îi fie tăiat capul celei "de ani tânără şi mare fermecătoare, care a necinstit pe zeii cei fără de moarte", cum i se părea lui. Sfânta Achilina a trecut la Domnul înainte ca sabia călăului să o lovească. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.