Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO-VIDEO — Sârbii îi sfidează ostentativ pe americani și pe occidentali: cumpără rachete chinezești, o premieră pentru Europa

Twitter.com
china, avion militar

Serbia, aliat al Rusiei, a primit un sistem antiaerian sofisticat chinezesc într-o operațiune voalată în acest weekend, în contextul în care Occidentul se teme că o acumulare de arme în Balcani în perioada războiului din Ucraina ar putea amenința pacea fragilă din regiune, informează Associated Press.

Presa și experții militari au declarat duminică că șase avioane de transport Y-20 ale forțelor aeriene chineze au aterizat pe aeroportul civil din Belgrad sâmbătă dimineața, transportând, se pare, sisteme de rachete sol-aer HQ-22 pentru armata sârbă. Avioanele de transport chinezești cu însemne militare au fost fotografiate pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad. Ministerul sârb al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea AP de a face comentarii. Urmăritorii de zboruri au sesizat că șase avioane cargo Y-20 ale Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare din China (PLAAF) au apărut în spațiul aerian turcesc, îndreptându-se spre vest, spre Serbia.

Livrarea de armament deasupra teritoriului a cel puțin două state membre NATO, Turcia și Bulgaria, a fost considerată de experți ca o demonstrație a extinderii tot mai mari a Chinei la nivel global.

„Apariția avioanelor Y-20 a ridicat semne de întrebare pentru că au zburat în masă, spre deosebire de o serie de zboruri cu o singură aeronavă", a scris revista online The Warzone. "Prezența Y-20′ în Europa în număr oarecare este, de asemenea, încă o evoluție destul de nouă."

Președintele aproape a confirmat

Analistul militar sârb Aleksandar Radic a declarat că "chinezii și-au desfășurat demonstrația de forță".

Președintele sârb Aleksandar Vucic aproape că a confirmat livrarea sistemului cu rază medie de acțiune care a fost convenită în 2019, spunând sâmbătă că va prezenta "cea mai nouă mândrie" a armatei sârbe marți sau miercuri. El s-a plâns anterior că țările NATO, care reprezintă majoritatea vecinilor Serbiei, refuză să permită zborurile de livrare a sistemului deasupra teritoriilor lor, pe fondul tensiunilor legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Serbia joacă la două capete

Deși Serbia a votat în favoarea rezoluțiilor ONU care condamnă atacurile sângeroase ale Rusiei în Ucraina, a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva aliaților săi de la Moscova sau să critice în mod direct atrocitățile aparent comise de trupele rusești în această țară.

Încă din 2020, oficialii americani au avertizat Belgradul împotriva achiziționării de sisteme antiaeriene HQ-22, a căror versiune de export este cunoscută sub numele de FK-3. Aceștia au spus că, dacă Serbia dorește cu adevărat să adere la Uniunea Europeană și la alte alianțe occidentale, trebuie să își alinieze echipamentele militare la standardele occidentale.

O premieră pentru Europa

Sistemul de rachete chinezesc a fost comparat pe scară largă cu sistemele americane Patriot și cu sistemele rusești de rachete sol-aer S-300, deși are o rază de acțiune mai mică decât cele mai avansate S-300. Serbia va fi primul operator de rachete chinezești din Europa.

Context: temeri privind înarmarea din China și Rusia

În anii 1990, Serbia a fost în război cu vecinii săi. Țara, care dorește în mod oficial să devină membră a UE, și-a întărit deja forțele armate cu arme rusești și chinezești, inclusiv avioane de război, tancuri de luptă și alte echipamente.

În 2020, a luat în primire drone Chengdu Pterodactyl-1, cunoscute în China sub numele de Wing Loong. Dronele de luptă sunt capabile să lovească ținte cu bombe și rachete și pot fi folosite pentru sarcini de recunoaștere.

În Occident există temeri că înarmarea Serbiei de către Rusia și China ar putea încuraja țara balcanică spre un nou război, în special împotriva fostei sale provincii Kosovo, care și-a proclamat independența în 2008. Serbia, Rusia și China nu recunosc statutul de stat al Kosovo, în timp ce Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale îl recunosc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.