Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Satu Mare: Caravană medicală de depistare activă a tuberculozei

viatalibera.ro
tbc

Cetăţenii din 10 comune ale judeţului Satu Mare vor beneficia gratuit, în lunile mai şi iunie, de serviciile unei caravanei de depistare activă a tuberculozei, în cadrul unui program naţional coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatorii caravanei, cetăţenii din comunele Supur, Socond, Viile Satu Mare, Vetiş, Dorolţ, Lazuri, Apa, Bixad, Colineşti Oaş şi Tarna Mare vor avea acces gratuit la serviciile medicale puse la dispoziţie de cabinetul medical mobil dotat cu personal, aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei, precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor patologii pulmonare.

"Timp de aproximativ două luni, caravana mobilă se va afla în judeţul Satu Mare, în zonele rurale cu cel mai mare număr de pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză, asigurând astfel accesul populaţiei la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli. Caravana se va deplasa din comună în comună până la 30 iunie, pentru ca localnicii să poată avea acces cât mai uşor, aproape de domiciliu, la aceste servicii medicale extrem de deficitare în condiţiile impuse de criza sanitară prin care trecem", se arată în comunicatul de presă citat de Agerpres.

Programul caravanei e disponibil în timp real pe contul de Facebook Screening TB Romania.

"Caravana de depistare activă a tuberculozei face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. Este un proiect finanţat din fonduri europene prin programul POCU şi este implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii. Judeţul Satu Mare este al unsprezecelea judeţ care intră în acest proiect. (...) Judeţul Satu Mare este unul dintre judeţele cu număr mare de bolnavi de tuberculoză din România, cu o incidenţă de 55,1 la suta de mii de locuitori la nivelul anului 2019. Din păcate, cifrele statistice ale anului 2020 sunt puternic influenţate de criza sanitară provocată de SARS-COV-2, când accesul la serviciile medicale ale pacienţilor alţii decât cei suferind de COVID 19 a fost îngreunat şi chiar blocat, astfel nu pot fi luate drept reper realist, ele ilustrând o scădere la jumătate, în numai 12 luni, ale cazurilor de tubereculoză. Ţara noastră ocupă din nefericire locul întâi în Uniunea Europeană la numărul bolnavilor de tuberculoză", se mai arată în comunicat.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de suport şi consiliere asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA, iar Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport la telefon pentru pacienţii care au situaţii mai dificile. Acest suport va fi oferit de persoane care au trecut printr-o experienţă asemănătoare şi au reuşit să se vindece, persoane cu experienţă în susţinerea şi consilierea pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.