Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scade pragul propus pentru abuzul în serviciu: Varianta susținută de PNL (surse)

BN breaking news justitie

Grupul PNL din Camera Deputaților a stabilit, în urma discuției de luni cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, să susțină un prag al prejudiciului pentru infracțiunea de abuz în serviciu mai mic decât cel propus anterior de MJ și mult mai mic decât cel votat în Senat.

Potrivit unor surse politice, liberalii susțin introducerea unui prag de două salarii minime brute, prejudiciu sub care fapta nu ar mai reprezenta infracțiune, ci ar intra sub alt regim de sancționare. Așa cum stiripesurse.ro nota anterior, legarea pragului de valoarea salariului minim brut ar implica și o indexare anuală.

Potrivit surselor politice, după discuția de la grupul PNL, ministrul Predoiu a mers la ședina grupului PSD, pentru a explica noua variantă propusă.

De la ora 17.00 va începe o ședință în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, acolo unde se va lua decizia finală în privința cuantumului acestui prag.

Coaliția de guvernare ar dori să tranșeze această problemă astăzi, iar legea să fie adoptată, miercuri, în ședința de plen a Camerei Deputaților.

Amintim că există mai multe decizii ale Curții Constituționale care stabilesc faptul că infracțiunea de abuz în serviciu trebuie reglementată clar, prin introducerea unui prag al prejudiciului și o intensitate a vătămării în definiția din prezent.

Votul din Senat

Ministerul Justiției a anunțat miercuri că va susține adoptarea în Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Anterior, Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Potrivit unui amendament admis în Senat, „fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.