Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scădere în piața neagră a țigaretelor: Consumul ilegal a scăzut în ianuarie 2024

Pinterest
tigari ilicite

Piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor în ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, conform Mediafax.

De la începutul acestui an, peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a României, potrivit platformei Stopcontrabanda.ro.

„Este cea mai mare cantitate de țigarete capturate la nivel național în intervalul menționat și reflectă tendința de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării (Bulgaria, Turcia), unde prețul țigaretelor este semnificativ mai mic. Salutăm eforturile susținute ale autorităților în domeniul combaterii contrabandei, precum și anunțarea primelor două scannere vamale din cele douăzeci și șase contractate în decembrie 2023 de către Ministerul Finanțelor, care urmează să fie instalate în vămile Giurgiulești din județul Galați și Albița din județul Vaslui. Acestea sunt puncte pe granița de est a țării, de asemenea o zonă puternic afectată de traficul ilicit provenit din spațiul non-comunitar. Bugetul de stat al României pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun și orice punct procentual în minus al nivelului contrabandei poate însemna creșteri ale veniturilor la bugetul statului din activitatea actorilor legitimi, care trebuie însă susținută prin măsuri fiscale predictibile și echilibrate”, a declarat Ileana Dumitru, director relații externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.

Conform execuției bugetare pentru ianuarie 2024, veniturile din accize au înregistrat o creștere de 48,1% an/an, susținută de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu 91,4% mai mari - o situație de excepție, pe fondul majorării de la începutul anului - în timp ce veniturile din accize la produsele energetice rămân în zona negativă.

„Prin urmare, tutunul și-a făcut din nou datoria față de budget. Pentru a rămâne în continuare parteneri de bază ai statului, avem nevoie de predictibilitate și stabilitate. Anul electoral își spune, însă, cuvântul. Nu mai puțin de 11 propuneri legislative anti-tutun, inițiate de parlamentari din tot spectrul politic, se află în diverse stadii de dezbatere in Parlament. Unele sunt de bun simț, precum cea recent adoptată, privind interdicția vânzării tuturor produselor din tutun sau cu nicotină către minori, dar cele mai multe cuprind prevederi confuze, cum ar fi o nouă definiție a fumatului fără...fum, sau radicale, ca de exemplu interzicerea expunerii produselor la raft, care ar avea ca efect creșterea contrabandei, mai ales în orașele mici și în mediul rural, unde se va putea comercializa orice de sub tejghea, inclusiv produse de pe piața neagră”, a precizat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Potrivit site-ului Poliției de Frontieră, în 2023 s-a înregistrat cel mai mare volum de țigarete capturate în ultimii 5 ani, iar față de anul 2022, constatările au crescut cu 40%. Astfel, au fost confiscate peste 5,5 milioane pachete de țigări, aproape 17 tone de tutun și 31 de tone tutun de narghilea. În acest context au fost destructurate 3 grupuri infracţionale organizate, în care erau implicate 47 de persoane.

Anual, companiile de tutun, mari contribuabili, virează la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.