Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal după eliminarea cercetătorilor străini din evaluarea proiectelor. O federaţie ameninţă cu instanţa

newpoc.research.ro
logo sigla MCI ministerul cercetarii

Federaţia Sindicală Hermes îşi exprimă îngrijorarea şi dezamăgirea cu privire la poziţia nejustificată adoptată de Ministrul Cercetării şi Inovării referitoare la evoluţia cercetării ştiinţifice din România. Acţiunile sale recente urmăresc eliminarea cercetătorilor străini din procesul de evaluare a propunerilor de proiecte finanţate de la bugetul de stat, se arată într-un comunicat de presă.

Federaţia Hermes a solicitat fără succes M.C.I. şi U.E.F.I.S.C.D.I. anularea prevederile Articolelor 3 şi 4 din Actul Adiţional 10/2017 la Contractul de finanţare pentru conducerea programelor şi a componentelor de program din cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare nr 1/2015.

Aceste două articole stabilesc eliminarea cercetătorilor străini din procesul de evaluare a propunerilor de proiecte şi încalcă flagrant prevederi legale naţionale şi internaţionale pe care România se obligă să le respecte în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Ministrul Cercetării şi Inovării întăreşte, prin răspunsul sau la Plângerea prealabilă, îndepărtarea de la normele legale, în sensul eliminării evaluatorilor străini. În mod anacronic, nivelul cercetării ştiinţifice urmează a se raporta exclusiv la teritoriul României, în timp ce, în acest secol dezvoltarea cercetării nu mai poate fi delimitată de graniţele geografice ale unei ţări, oricare ar fi această. O altă consecinţă este aceea că cercetătorii români sunt privilegiaţi de aceste prevederi: sunt declaraţi indirect şi incorect, în unele cazuri, mai competenţi decât cei străini.

Aceste acţiuni nu reprezintă greşeli nevinovate, ci se conturează că o prima etapă din planul de control exclusiv al bugetului cercetării în beneficiul grupurilor de interese. Competiţiile aflate acum în derulare se desfăşoară exclusiv în limba română. Evaluatorii selectaţi trebuie să aibă acceptul directorilor de institute sau al rectorilor, nu toţi evaluatorii români sunt acceptaţi de M.C.I. Dacă adăugăm şi faptul că o importantă competiţie a fost lansată pe 11 iulie şi se încheie pe 25 august, putem observă grabă cu care M.C.I. şi U.E.F.I.S.C.D.I. doresc să satisfacă nevoile “anturajului”, suprapunând competiţia perioadei de concedii.

Eforturile Federaţiei Hermes se îndreaptă exclusiv spre respectarea legii şi a stansei colaborări la nivel european în privinţa cercetării ştiinţifice.

Acest derapaj de la normele legale va fi tranşat în instanţa. Federaţia Hermes a depus la Curtea de Apel acţiunea privind suspendarea aplicării Actului adiţional 10 semnat între M.C.I şi U.E.F.I.S.C.D.I., iar săptămâna viitoare va fi depusă acţiunea de anulare a Actului adiţional 10.

Mesajul nostru, adresat opiniei publice şi mass-media, îşi stabileşte că obiectiv principal semnalarea situaţiilor în care membrii Guvernului sau instituţiile guvernamentale urmăresc ocolirea prevederilor legale în scopul favorizării unor interese partinice, orientate spre fondurile publice, în general, şi a celor destinate cercetării, în special.

Federaţia Hermes militează pentru dezvoltarea aplicarea celor mai bune practici la nivel european în cercetarea românească pentru dezvoltarea firească a tuturor direcţiilor cercetării ştiinţifice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.