Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal imens între Luxemburg şi Slovacia pe tema cotelor de refugiaţi

comisia europeana

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a cerut joi Slovaciei să accepte să primească refugiaţi conform cotelor obligatorii, el susţinând că în caz contrar această ţară ar putea avea probleme de credibilitate în exercitarea preşedinţiei rotative a Consiliului European, omologul său slovac, Miroslav Lajcak, replicându-i că ţara sa va încerca să modifice sistemul cotelor obligatorii, întrucât îl consideră nerealist, transmite agenţia Reuters. Luxemburgul a deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului European în luna septembrie, când la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) s-a decis, prin majoritate calificată, redistribuirea a 160.000 de migranţi prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene. Slovacia, care preia pe 1 iulie preşedinţia Consiliului European, a votat împotriva acestor cote şi le-a contestat la Curtea de Justiţie a UE, premierul Robert Fico avertizând că ţara sa în niciun caz nu va primi migranţi, conform Agerpres.

 

În cursul unei discuţii publice desfăşurate joi la Berlin, Asselborn i-a cerut omologului său slovac ca guvernul de la Bratislava să-şi schimbe poziţia pe acest subiect. 'Ar fi chiar atât de dramatic să luaţi aceşti 1.500 de oameni până în septembrie 2017 ?', l-a întrebat pe Lajcak şeful diplomaţiei luxemburgheze. 'Dacă acest lucru nu se întâmplă, veţi intra în preşedinţie cu un handicap care o să vă atârne greu. Şi nu este bine pentru ţara dumneavoastră şi nu este bine pentru Europa', a adăugat Jean Asselborn.

 

În replică, şeful diplomaţiei slovace i-a spus că ţara sa va acţiona ca un 'intermediar onest' în cele şase luni cât va deţine preşedinţia Consiliului European. El a reafirmat opoziţia faţă de cotele obligatorii de refugiaţi, subliniind că oricum aceştia nu sunt dispuşi să vină în Slovacia şi preferă statele mai dezvoltate din vest. 'Dacă aceşti oameni bat la uşa noastră, întotdeauna le-o vom deschide. Dar dumneavoastră doriţi să obligaţi aceşti oameni să meargă în ţări despre care ei nici măcar nu ştiu că există', a mai spus Miroslav Lajcak.

 

El a declarat apoi agenţiei Reuters că va încerca să convingă UE să modifice sistemul împărţirii migranţilor prin cote obligatorii, argumentând că acesta nu funcţionează, iar guvernul de la Bratislava are îndoieli asupra posibilităţii de a integra migranţi extracomunitari.

 

Până în prezent, dintre cei 160.000 de migranţi au fost redistribuiţi mai puţin de 2.000. Deşi acest sistem al cotelor se aplică lent, Comisia Europeană a propus pe 4 mai oficial instituirea unui mecanism automat şi permanent de împărţire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a tuturor migranţilor care vor sosi în blocul comunitar, precum şi obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.