Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în ALDE. Tăriceanu, atacat de copreședintele executiv ALDE: Cum vă permiteți

Calin Popescu Tariceanu

În pragul alegerilor parlamentare, cresc tensiunile în partidul lui Tăriceanu. Senatorul Vasile Nistor nu renunță să-l critice dur pe co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. După ce săptămâna trecută i-a cerut demisia din fruntea Senatului, acum copreședintele executiv ALDE  îi cere demisia din postul de copreședinte al ALDE.

În rândurile următoare puteți parcurge scrisoare deschisă:

„Sunt momente cheie în viaţa unui om politic în care acesta poate demonstra dacă are vocaţia unui om de stat sau a unui politician de duzină. La începutul săptămânii trecute i-am sugerat domnului Călin Popescu Tăriceanu că se află într-un astfel de moment şi că, dacă doreşte ca istoria să nu-l condamne irevocabil alături de cei care au marcat negativ destinul României, trebuie să demisioneze. Să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului, a doua poziţie ca importanţă din stat, pentru a nu compromite şi mai mult imaginea deja ponegrită a Parlamentului României. Nu mi-a fost simplu să-mi asum un astfel de mesaj faţă de co-preşedintele partidului meu, aşa cum nu mi-a fost uşor să cer ca partidul al cărui co-preşedinte executiv sunt să piardă cea mai importantă funcţie parlamentară. Şi cu toate acestea, uşor sau greu, era singurul gest corect. Suntem în punctul politic şi istoric în care corectitudinea trebuie să fie singurul reper. I-am cerut atunci demisia domnului Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului, şi voi prezenta în detaliu întreaga argumentaţie, iar acum îi cer demisia din postul de co-președinte al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), din motive pe care le voi expune în fața dumneavoastră.

Când întreaga opinie publică bine informată și toată societatea civilă de bună credință consideră că prioritatea zero a României o reprezintă lupta împotriva corupției, domnul Călin Popescu Tăriceanu – al doilea om în stat – își alege ca unică țintă politică Justiția. Pentru președintele Senatului, blocarea actului de justiție prin împiedicarea începerii urmăririi penale, a reținerii sau arestării preventive a colegilor suspectați de fapte de corupție a fost principala preocupare. Niciodată în istoria modernă a acestei țări, camera superioară a Legislativului nu a fost un dușman declarat și agresiv al Justiției, așa cum a fost sub conducerea domnului Tăriceanu.

Când cetățenii cer măsuri anticorupție, iar cel mai reprezentativ for al democrației – Parlamentul – devine principala piedică împotriva înfăptuirii dreptății, avem deja explicația pentru modestul procent de 10% încredere în instituția pe care o reprezentăm. Însă deși cu toții suntem membri ai Senatului, nu toți suntem vinovați în egală măsură pentru direcția greșită în care acesta e condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Fără a nega dreptul la prezumția de nevinovăție în cazul domnului Tăriceanu – ar fi absurd să o fac, sunt totuși co-președintele executiv al unui partid declarat liberal -, consider că un inculpat, oricine ar fi acesta, nu are legitimitatea morală să conducă o cameră a Parlamentului. Un inculpat, oricine ar fi acesta, nu poate să decidă direcția unei camere a Parlamentului, atunci când Legislativul trebuie să aleagă între a lupta împotriva corupților sau a face scut în jurul lor. După două decenii și jumătate de corupție endemică, în politica românească nu trebuie să mai fie loc decât pentru cei dincolo de orice suspiciune. Prezumția de nevinovăție trebuie rezervată sălilor de judecată, nu răstălmăcită politic în Parlament.

Pentru că a transformat dictonul absurd al locotenentului său, Daniel Barbu, ”anticorupția ucide”, în noul slogan neoficial al Parlamentului, domnul Călin Popescu Tăriceanu trebuie să demisioneze din cea de-a doua funcție în stat.

Dar domnul Călin Popescu Tăriceanu, dacă nu vrea să fie reținut de istorie drept unul dintre marii distrugători de partide și idei, ar trebui să demisioneze și din funcția de co-președinte al ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a premeditat încă de la început distrugerea fostului Partid Conservator în cadrul noului ALDE tocmai pentru ca la Congresul din 2017, gașca penalilor să poată acapara toate funcțiile importante, pe cea de președinte unic și pe cele din structurile centrale de conducere.  Pentru Călin Popescu Tăriceanu, fuziunea PC-PLR a avut o singură miză: preluarea finanțelor și a sediilor fostului Partid Conservator.

Pentru că ALDE este un partid nou, într-adevăr, însă este un partid nou construit pe infrastructura fostului Partid Conservator, care avea ceva inestimabil pentru orice construcție politică: avea resursă umană, rețea logistică în teritoriu și grupuri parlamentare în cele două camere ale Legislativului.

Călin Popescu Tăriceanu avea nevoie de toate acestea, iar pentru a le obține a demarat un proces de discreditare a liderilor județeni pe care i-a înlocuit în pragul alegerilor locale cu oameni plini de probleme penale, apropiați lui. Misiunea a fost îndeplinită de ”omul din umbră” Daniel Chițoiu.

Apoi, domnul Tăriceanu, încălcând protocolul de paritate, a decis ca pe listele pentru alegerile parlamentare, deputații și senatorii care-i erau ostili să fie înlocuiți cu parlamentari excluși din partidele lor din cauza dosarelor de corupție. Strategia de promovare a acestora în partid a fost vizibilă, penalii excluși din alte partide fiind numiți în funcții de președinți de organizație și apoi direct pe listele partidului de la parlamentare. Scopul domnului Tăriceanu e, de asemenea, evident: după ce penalii vor fi majoritari în toate instanțele partidului, orice posibilă disidență a oamenilor onești va fi suprimată din fașă.

Cunoscând întregul parcurs politic al domnului Tăriceanu, intuiam că discursul său împotriva Justiției semnalizează anumite probleme penale pe care le anticipa. Astfel, domnul Tăriceanu își dorea să fie privit de ochii opiniei publice drept o victima a Justiției; am, însă, convingerea fermă că românii care formează marea majoritate a cetățenilor nu l-au crezut.

Îl întreb public pe domnul Tăriceanu, co-președinte ALDE, în calitate pe care încă o am, de co-președinte executiv, dacă acest partid înseamnă conducerea de la centru sau miile de oameni din teritoriu, o masă tacută de membri onești, care prin munca lor au adus bruma de voturi pe care o avem?  Voturi pe care domnul Tăriceanu se pregătește să le pulverizeze, promovând în funcțiile din țară, în locul oamenilor de bună credință, penalii pe care i-a cules din celelalte partide.

Domnule co-președinte Călin Popescu Tăriceanu, închei prin a vă întreba direct: Cum puteți să acceptați ca doi deputați ALDE, președinți de organizații județene și vicepreședinți naționali ai partidului, să fie demiși împotriva prevederilor statutare? Cum puteți permite, ca garant al respectării statutului, eliminarea abuzivă a celor doi deputați care au avut curajul să se opună găștii corupților și care au fost de acord cu propunerea mea de introducere a unor criterii de integritate, în încercarea de a curăța de pe frontispiciul ALDE eticheta de ”partid al penalilor” ?”, susține Vasile Nistor, într-o scrisoare deschisă remisă presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.