Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în conducerea Senatului: Zamfir l-a făcut pe Cîțu 'mincinos ordinar'

lupta

Președintele comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir (ALDE), și liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, și-au adus critici în ședința de marți a Biroului Permanent al Senatului.

Discuția în contradictoriu a pornit la dezbaterile pe marginea cererii lui Cîțu de sancționare a lui Zamfir, senatorul PNL spunând că senatorul ALDE a încălcat Regulamentul prin convocarea la audieri a șefului BNR Mugur Isărescu.

Zamfir l-a făcut pe Cîțu „mincinos ordinar”.

Președintele de ședință, Claudiu Manda (PSD), i-a spus unui chestor PNL că îl mandatează ca, pe viitor, să evacueze din sală persoanele cu limbaj „nepotrivit”.

Citește și: Mugur Isărescu anunţă că merge în Parlament să fie audiat

Redăm discuția din Biroul Permanent al Senatului:

Domnul Florin-Vasile Cîțu: Ideea este că – nu știu dacă dumneavoastră știți ce se întâmplă în Comisia economică, unde se fac anchete, investigații, se dau verdicte, fără să se respecte Regulamentul Senatului. Și tocmai asta prezint aici. Pentru că știți foarte bine, de fiecare dată când cerem să audiem o persoană într-o comisie, dacă e din opoziție, trebuie să fie votul comisiei respective pentru persoana respectivă. Se propune biroului comisiei și apoi se votează în comisie. Acest lucru n-a fost respectat. La fel și cererea pentru a avea comisii de anchetă n-a fost respectată. Toate aceste lucruri s-au făcut deja și suntem astăzi aici, unde se încearcă să se pună la egalitate acest lucru, după ce în spațiul public au fost aruncate acuzații nefondate și injurii de președintele Comisiei economice, care nu are nicio expertiză în acest domeniu.

(...)

Domnul Daniel-Cătălin Zamfir: Eu aș dori să intervin doar așa, ca să zic, în numele adevărului și să constatați cu toții că, pe lângă aprecierile domnului președinte Tăriceanu în legătură cu domnul Cîțu, mai fac și eu una – „mincinos ordinar”. Și să vă spun și de ce.

Domnul Florin-Vasile Cîțu: Domnule președinte, dumneavoastră sunteți aici să moderați această discuție. Dacă permiteți...

Domnul Iulian-Claudiu Manda: Tocmai acest lucru încerc să fac. Îl las pe domnul Zamfir să spună, după aia discuție între dumneavoastră.

Domnul Florin-Vasile Cîțu: Stați puțin, îi permiteți domnului Zamfir să-mi adreseze astfel de cuvinte aici?

Domnul Iulian-Claudiu Manda: N-am știut ce vrea să spună, că nu puteam să-l cenzurez înainte.

Domnul Florin-Vasile Cîțu: Dar după ce a spus, puteați să-l opriți.

Domnul Daniel-Cătălin Zamfir: E în regulă...

Domnul Iulian-Claudiu Manda: Domnule Zamfir, vă rog să vă opriți. Ați făcut o pauză...

Domnul Daniel-Cătălin Zamfir: Îmi cer scuze.

Domnul Iulian-Claudiu Manda: Vă rog să nu mai continuați în aceiași termeni.

Domnul Daniel-Cătălin Zamfir: E OK, este mincinos de drept comun atunci, pentru că, iată, este un proces-verbal al ședinței din 18 decembrie – dacă vreți, vă dau fiecăruia în copie –, în care Comisia economică – caz mai rar – Comisia economică, știți bine că invitarea la comisie a unor persoane se face în biroul respectivei comisii. Lucru care la noi, la Comisia economică, s-a întâmplat. Dar, mai mult decât atât, cu privire la invitarea guvernatorului – lucru care-l deranjează foarte tare pe domnul Cîțu și are și motive să-l deranjeze – vă spun că avem procesul-verbal al comisiei când întreaga Comisie economică a stabilit să-l invite pe domnul guvernator în prima săptămână din această sesiune. Este un proces-verbal, a participat și doamna Dinică de la USR, care este secretarul comisiei, știe lucrul ăsta. A fost ședință publică atunci, cu presă, cu televiziune, lucrurile astea sunt binecunoscute. Să spui acum că am încălcat Regulamentul Senatului, că nu știe comisia că-l invităm pe domnul guvernator este o minciună ordinară, având în vedere că este și documentul care confirmă această minciună.

(...)

Domnul Florin-Vasile Cîțu: Domnule președinte, sunt două lucruri. În primul rând – bine, ce spune inginerul Zamfir nu contează, în domeniul economic, poate în altceva contează – ideea este următoarea. Nu puteți să cereți o audiere până nu vedem dacă a fost respectat Regulamentul până acum și să vedem ce se accesează. Asta aș dori, să luăm act de acest lucru. După aceea, faceți audieri și faceți pe cine vreți, nu mă interesează, dar până în acest moment este important să știm acest lucru. În același timp, domnul inginer Zamfir a trimis o cerere către Banca Centrală, pe care a făcut-o publică domnia sa, și în numele Comisiei de buget, finanțe, pe care a semnat-o, iar domnia sa nu este nici membru al acestei comisii. Trebuie să fim foarte clari când vorbim despre acest lucru și cum se încalcă Regulamentul. Nu mai vorbesc de anchete și ce a făcut domnia sa acolo, și acuzații și așa mai departe, asta vom discuta în Comisia juridică. În acest moment, aș dori întâi să rezolvăm această problemă și apoi să mergeți mai departe și să audiați pe cine doriți, și să anchetați pe cine doriți.

(...)

Domnul Cornel Popa (PNL): Aș vrea să vă exercitați funcția de președinte de ședință, și cu tot respectul, să vă rog și pe dumneavoastră și, evident, să rămână scris în stenograma ședinței că oricine conduce n-are voie să lase asemenea clivaje ca și cel de ieri – hai să spunem că a fost într-o mică pauză și n-am înțeles niciunul dintre noi ce avea domnul Tăriceanu cu domnul Cîțu – și ceea ce se întâmplă astăzi. Indiferent că ne plac sau nu ne plac opiniile celorlalți colegi, n-avem voie să ne facem în felul în care înțeleg că, mai nou, se practică la nivelul Biroului permanent al Senatului. Cred că purtăm cu toții o responsabilitate față de grupurile pe care le reprezentăm, cred că nu venim aici doar cu opiniile și cu obida personală, pentru a ne vărsa toată amărăciunea în cadrul Biroului permanent. Deci, cu toată condescendența, vă rog să nu mai permiteți asemenea poziție aici, pentru că, până la urmă, roșim cu toții chiar gratuit aici, pentru că unii dintre noi nu-și pot pune frână nervilor sau aprecierilor care nu-și au locul aici oricum.

(....)

Domnul Iulian-Claudiu Manda: O secundă. Vă mulțumesc pentru intervenție, domnule senator Popa. Vă rog și eu să vă exercitați atribuțiile de chestor și să-i avertizați înainte de ședința de Biroul permanent pe toți colegii că, dacă vor avea un limbaj nepotrivit, dumneavoastră veți lua măsura să evacuați sala, să-l evacuați pe colegul nostru din sală. Eu, în calitate de președinte de ședință, pot doar să dau cuvântul fiecărui coleg, atunci când solicită să intervină. Mi-e greu să citesc textul pe care domnia sa dorește să-l spună și, eventual, să-l cenzurez ca să fie pe placul sau nu...(...) Dacă – revin – afirmațiile acestor colegi ai noștri contravin regulilor bunelor practici, vă rog ca dumneavoastră – și vă mandatez, în calitate de chestor – să ne sprijiniți și să-l evacuați pe respectivul coleg din sală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.