Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în Franța, din cauza MANIFESTAȚIILOR: Ministerul de Interne a fost AMENDAT pentru supravegherea ILEGALĂ a protestatarilor

franța proteste

Comisia Naţională de Informatică şi Libertăţi (CNIL, autoritatea franceză de protecţie a datelor personale) a sancţionat Ministerul de Interne pentru utilizarea ilegală a dronelor pentru a supraveghea demonstraţii şi a se asigura că populaţia respectă interdicţiile de deplasare dispuse în timpul pandemiei, informează Reuters.

Într-o decizie făcută publică joi, Comisia subliniază că utilizarea unor asemenea instrumente de către poliţie la nivel naţional a încălcat legea, în absenţa unui cadru de reglementare.

'În urma unei proceduri de control iniţiate în mai 2020, formaţiunea restrânsă, organul CNIL responsabil cu pronunţarea de sancţiuni, a chemat la ordine Ministerul de Interne pentru că a procedat la zboruri cu drone echipate cu camere de supraveghere în afara oricărui cadru legal', scrie Comisia într-un comunicat.

Citește și: Florin Cîțu EVITĂ să comenteze DESFIINȚAREA SIIJ: Pentru noi, prioritar e să scăpăm de MCV

Comisia a descoperit că Ministerul de Interne nu a recurs în niciun moment la mecanisme de blurare a feţelor oamenilor filmaţi de drone la demonstraţii sau mergând pe stradă în perioada de lockdown.

Potrivit Comisiei, aceasta înseamnă o încălcare a reglementărilor franceze privind protecţia datelor personale, dat fiind că oamenii ar putea fi uşor identificaţi în imaginile filmate şi apoi stocate de poliţie.

Ministerul de Interne a declarat între timp CNIL că existau sisteme de blurare, însă Comisia a arătat că acestea puteau fi dezactivate.

'Acest mecanism nu previne în mod necesar identificarea indivizilor atât timp cât serviciile Ministerului de Interne pot dezactiva blurarea', notează CNIL.

Aceasta mai afirmă că în niciun moment publicul nu a fost corect informat despre folosirea dronelor de către poliţie, Comisia reamintind Ministerului de Interne necesitatea respectării legii.

Decizia CNIL intervine după o alta a celei mai înalte curţi administrative franceze, care a interzis folosirea dronelor de supraveghere de către poliţie în absenţa unui cadru legal corespunzător.

O lege în domeniul securităţii, aflată în stadiul de proiect şi care a declanşat dezbateri aprinse pe tema libertăţii presei, ar creşte substanţial utilizarea legală a mijloacelor de supraveghere, inclusiv a dronelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.