Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în SUA: Se cer detalii despre ancheta asupra emisarului american în Iran

playtech.ro
Antony Blinken

Un republican din Camera Reprezentanților a SUA i-a cerut secretarului de stat Antony Blinken detalii despre o investigație privind autorizația de securitate a emisarului SUA pentru Iran, în contextul în care există informații potrivit cărora acesta ar fi manipulat în mod greșit documente clasificate.

Citând informații din presă, Michael McCaul, președintele Comisiei pentru afaceri externe, i-a scris vineri lui Blinken, întrebându-l de ce trimisul special al Departamentului de Stat pentru Iran, Rob Malley, a fost pus în concediu fără plată după ce autorizația sa de securitate a fost suspendată la începutul acestui an pentru a investiga presupusa manipulare necorespunzătoare a unor documente clasificate, scrie mediafax.ro.

Comisia îi ceruse anterior lui Malley să depună mărturie în cadrul unei audieri de supraveghere cu privire la negocierile Departamentului de Stat cu Iranul, dar a precizat că departamentul a răspuns că Malley nu poate depune mărturie din cauza bolii unui membru apropiat al familiei.

„Având în vedere gravitatea situației, este imperativ ca Departamentul să furnizeze rapid o relatare completă și transparentă a circumstanțelor care au înconjurat suspendarea autorizației de acces a trimisului special Malley și investigația și declarațiile Departamentului către Congres cu privire la trimisul special Malley”, i-a scris McCaul lui Blinken într-o scrisoare postată pe site-ul comisiei.

Departamentul de Stat nu a răspuns solicitării de comentarii cu privire la scrisoare.

Joi, Malley a declarat pentru Reuters: „Am fost informat că autorizația mea de securitate este în curs de revizuire. Nu mi-au fost furnizate informații suplimentare, dar mă aștept ca ancheta să fie rezolvată favorabil și în curând. Între timp, sunt în concediu”.

Rugat să comenteze scrisoarea lui McCaul, Malley a declarat sâmbătă că își menține declarația de joi, adăugând: „Sunt nerăbdător să aflu despre ce este vorba în revizuirea Departamentului de Stat și, așa cum am precizat încă de la început, sunt pregătit să cooperez pe deplin cu acesta”.

Numit la scurt timp după ce președintele democrat Joe Biden a preluat funcția în 2021, Malley a avut sarcina de a încerca să revigoreze acordul nuclear iranian din 2015. Președintele de atunci, Donald Trump, a abandonat pactul în 2018 și a reimpus sancțiuni americane asupra Teheranului.

Nereușind să reînvie acordul, Statele Unite au purtat discuții cu Iranul pentru a încerca să reducă tensiunile, schițând măsuri care ar putea limita programul nuclear iranian, să elibereze unii cetățeni americani reținuți și să deblocheze unele active iraniene în străinătate, au declarat oficiali iranieni și occidentali la începutul acestei luni.

În scrisoare, McCaul a cerut ca trimisul special interimar pentru Iran, Abram Paley, și coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Brett McGurk, să fie disponibili pentru a depune mărturie și a furniza informări clasificate comisiei până la sfârșitul lunii iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.