Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal între Putere și Opoziție pe tema moțiunii în care se cere demisia lui Oprea

Oprea2

Liberalii acuză că Puterea a încercat să tergiverseze dreptul legitim al Opoziției de a sancţiona activitatea unui membru al Guvernului, după ce au încercat să blocheze moțiunea simplă intitulată “Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganţă, abuz şi dispreţ în exercitarea funcţiei publice.”

”Cu toate că PNL a respectat toate prevederile constituţionale şi din Regulamentul Senatului, Puterea a încercat să blocheze acest drept legitim al Opoziţiei de a sancţiona activitatea unui membru al Guvernului. Mai exact, în cadrul şedinţei Biroului Permanent al Senatului din data de 28 octombrie, Puterea a recurs la o serie de tertipuri parlamentare în încercarea de a bloca moţiunea depusă de senatorii PNL. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei Juridice, fapt contestat de către reprezentanţii grupului PNL în Biroul Permanent, care au subliniat faptul că textul moţiunii respectă întru totul Regulamentul Senatului. Atât reprezentanţii PSD, cât şi reprezentanţii UNPR au pledat pentru retragerea moţiunii simple şi au invocat diverse încălcări – inexistente, de altfel – ale Regulamentului Senatului şi ale Constituţiei. Reprezentanţii PNL au decis părăsirea sălii de şedinţă în momentul în care Călin Popescu Tăriceanu a cerut vot pentru cererea unui punct de vedere din partea Comisiei Juridice a Senatului”, se arată într-un comunicat al PNL.

Liberalii precizează că legea nu restricționează cererea unei demisii într-o moțiune simplă.

”Pentru o corectă informare a opiniei publice, atragem atenţia asupra faptului că moțiunile simple, conform deciziei Curții Constituționale, pot include solicitarea de demisie ori demitere a ministrului în cauză. Contrar celor invocate de reprezentanţii UNPR, decizia Curţii Contituționale 148/2007 nu interzice includerea în textul moțiunii simple a acestei solicitări, ci precizează că ”introducerea unei cereri privitoare la demiterea unui membru al Guvernului într-o moţiune simplă nu poate crea obligaţii juridice pentru Guvern, primul-ministru sau alte persoane”, mai explică liberalii.

PNl mai spune că adoptarea moțiunii simple în cazul vicepremierului Gabriel Oprea ”este un mesaj politic fundamental care nu poate fi ignorat de actualul Guvern”, dar “nu are consecințe juridice directe”, acest lucru fiind stipulat şi în textul moțiunii.

În consecinţă, un eventualul refuz de a înscrie moţiunea simplă a PNL pe ordinea de zi a plenului Senatului ar reprezenta o formă de cenzură care nu poate fi justificată.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că decizia cu privire la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, va fi luată în ședința de luni a Biroului permanent al Camerei superioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.