Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la Mitropolie! Preoții sunt acuzați că fac afaceri într-o fostă policlinică

mitro

În realitate, spaţiul este folosit în cu totul alte domenii de activitate: petreceri contra cost cu rezervări pentru copii şi comerţ cu produse second-hand. Reprezentanţii Mitropoliei precizează că firma căreia i-au atribuit clădirea s-a angajat să o reabiliteze într-o perioadă de trei ani, scrie gds.ro.

La prima ninsoare din luna noiembrie 2013, medicii de la Policlinica Studenţească mutau mobilierul pe care îl aveau în cabinetele de pe strada Câmpia Islaz din Craiova. Atunci, cadrele medicale au povestit pentru Gazeta de Sud că aveau contract de comodat până în decembrie 2013, dar s-au trezit mai devreme cu angajaţii unei firme că le-au strâns lucrurile din cabinete pentru că trebuia să lucreze pentru reamenajarea clădirii. În plin şantier şi fără alt loc în care să se mute imediat, medicii şi-au dus atunci o parte din obiecte chiar în locuinţele proprii. În timp ce aceştia îşi cărau lucrurile,  Mitropolia, prin Arhiepiscopia Craiovei, nega printr-un comunicat că a trecut la evacuare, dar sublinia faptul că intenţionează să reabiliteze clădirea, pentru a o folosi în scop filantropic. „Arhiepiscopia Craiovei nu va face uz de dreptul de proprietate pentru a proceda la evacuarea medicilor care îşi desfăşoară activitatea în clădirea situată în strada Câmpia Islaz. Menţionăm că situaţia va fi rezolvată în perioada următoare prin punerea la dispoziţie a unei locaţii adecvate pentru ca serviciile medicale să poate fi oferite în continuare în bune condiţii. De asemenea, specificăm faptul că Mitropolia Olteniei intenţionează să reabiliteze această clădire şi să înfiinţeze aici un centru social pentru copii“, se arăta atunci într-un comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

O firmă privată administrează spaţiul De la momentul evacuării medicilor Policlinicii Sudenţeşti a trecut aproape o jumătate de an. Şi în loc de centru social, s-a deschis o afacere. Într-o jumătate din clădire se organizează petreceri pentru copii, iar în cealaltă jumătate se deschide un magazin second-hand. Ce s-a întâmplat cu clădirea, a fost întrebarea pe care am adresat-o în aceste zile Mitropoliei Olteniei. Din răspunsul Arhiepiscopiei am aflat că spaţiul este dat pentru o bună perioadă de timp unei firme, printr-un contract de comodat, adică fără bani, şi că desfăşoară activităţi care au fost aduse la cunoştinţă reprezentanţilor Mitropoliei. „Clădirea situată pe strada Câmpia Islaz a fost atribuită de către Arhiepiscopia Craiovei pe o perioadă de trei ani, printr-un contract de comodat, unei firme care s-a angajat să se ocupe de reabilitarea şi întreţinerea acesteia. Reprezentanţii firmei ne-au înştiinţat că, în prezent, aici au amenajat un spaţiu de petrecere a timpului liber pentru copii şi un depozit de îmbrăcăminte, acestea aparţinând, potrivit contractului, firmei care le administrează. Totodată, reprezentanţii firmei au fost de acord ca în acest spaţiu de recreere să fie primiţi şi copii defavorizaţi social, iar o parte din produsele de îmbrăcăminte din acest depozit să fie dăruite copiilor proveniţi din familii aflate în dificultate, din Arhiepiscopia Craiovei“, se arată în răspunsul trimis GdS de Mitropolia Craiovei - Arhiepiscopia Craiovei. Între ceea ce se spune în comunicat şi ceea ce se întâmplă în realitate există o mare diferenţă. În spaţiul respectiv, petrecerile se fac cu rezervare, iar, când nu se organizează evenimente, clădirea este închisă. Se vorbeşte de depozit, dar se fac pregătiri pentru magazin Şi în privinţa depozitului de haine second hand sunt semne de întrebare. Pe uşile clădirii au fost lipite afişe pe care se menţiona simplu „Second Hand“. Redactorii GdS au vizitat spaţiul respectiv, unde au găsit două persoane care aranjau hainele pe umeraşe şi care ştiau tot de magazin. „Se va deschide magazin. Noi suntem aici doar să ajutăm şi atât. Vă rog să reveniţi după ce se va deschide. Acum nu mă filmaţi. Poftiţi afară, vă rog“, a spus o doamnă care se ocupa de buna desfăşurare a pregătirilor. Afişele cu „Second Hand“ au dispărut imediat ce GdS a solicitat un punct de vedere Mitropoliei Olteniei.  

Întrebaţi când se va deschide centrul social pentru copii pe care l-au promis, reprezentanţii Mitropoliei au precizat că acest lucru va fi supus analizei după ce expiră contractul de comodat. Adică peste trei ani.   „Firma căreia Arhiepiscopia Craiovei i-a atribuit contract de comodat pentru clădirea situată pe strada Câmpia Islaz se numeşte SC Baldai SRL. În ceea ce priveşte contractul de comodat încheiat pentru funcţionarea Policlinicii Studenţeşti, Arhiepiscopia Craiovei şi-a propus în continuare ca pe viitor să înfiinţeze un centru social, care să vină în sprijinul persoanelor aflate în nevoie. Pentru împlinirea acestui obiectiv este însă necesară reabilitarea clădirii, proces care în prezent se află în etapa de desfăşurare. După expirarea actualului contract de comodat, cazul va fi supus spre analiză Permanenţei Eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei, avându-se în vedere realizarea obiectivului iniţial“, se arată în alt răspuns al Arhiepiscopiei Craiovei. Procesul de reabilitare de care vorbeşte Arhiepiscopia este întrerupt în prezent. Nu se mai fac nici un fel de lucrări.

SC Baldai SRL nu figurează cu angajaţi Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, SC Baldai SRL are ca domeniu principal de activitate „comerţ cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate“, dar a avut o activitate sporadică în ultimii cinci ani.Asociaţii care deţin firma sunt Băluţă Ioana, Băluţă Daniel, Şerban Cristian şi Şerban Ileana-Mădălina. Înfiinţată în 2008, firma nu figurează cu nici un angajat până în 2013, iar din bilanţurile contabile din 2008, 2009 şi 2011, singurii ani în care a fost activă, reiese o cifră de afaceri de zero lei. În 2012 şi cea mai mare parte din 2013, SC Baldai SRL a avut activitatea suspendată, aceasta reluându-se în noiembrie 2013, exact în perioada în care doctorii din cadrul Policlinicii Studenţeşti erau evacuaţi din cabinete. GdS a dorit să afle de la reprezentanţii firmei cum au intrat în contact cu Mitropolia Olteniei şi când vor reabilita clădirea. Redactorii au sunat la unul dintre numerele de telefon afişate pe clădirea din Câmpia Islaz, întrucât numerele de contact de la  Ministerul Finanţelor nu mai aparţin firmei. Reprezentanţii firmei au refuzat, însă, să discute cu presa despre acest subiect. „Aş prefera să nu discut despre asta cu reprezentanţii presei. Este o firmă privată şi avem posibilitatea de a ne rezerva dreptul să nu dăm explicaţii“, a declarat o doamnă care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea, dar a precizat că este acţionar al firmei. Redactorii GdS au încercat atunci să afle de la Mitropolie care au fost criteriile pe baza cărora Mitropolia Oltenia a selectat firma Baldai pentru semnarea contractului de comodat pentru clădirea de pe strada Câmpia Islaz şi ce garanţii a primit că firma are capacitatea tehnică şi financiară pentru a reabilita clădirea. Răspunsul a fost scurt: „Contractul de comodat pentru clădirea situată pe strada Câmpia Islaz a fost atribuit firmei SC Baldai SRL, deoarece a fost singura firmă care s-a angajat să reabiliteze această clădire“.

sursa: gds.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.