Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL: Ministrul Sănătății, PE FĂRAȘ! Dragnea s-a SĂTURAT să audă de CRIZA medicamentelor!

NoBullying
suspendare lovitura politica negocieri

Adusă la conducerea ministerului cu speranța că experiența de manager de spital va folosi urgentării construcției spitalelor regionale, Sorina Pintea este pe cale să piardă încrederea liderilor social democrați. Nu numai că spitalele sunt cu mult întârziate din cauza lipsei documentației necesare, așa cum avertiza și Comisarul european Corina Crețu săptămâna trecută, dar lipsa continuă a medicamentelor din farmacii i-a exasperat pe șefii PSD. Surse din interiorul partidului spun că lipsa unor medicamente esențiale pentru cancer, cum ar fi Cisplatinul, i-a afectat personal pe câțiva parlamentari social democrați, care au găsit cu greu medicamente pentru cei apropiați, cu toate pilele din dotare. Chiar și Liviu Dragnea ar fi avut de suferit când o persoană apropiată s-a confruntat cu aceeași problemă.

AMNISTIA și GRAȚIEREA sunt în atenția Coaliției. Există disensiuni pe amploarea lor și modul de implementare/ SURSE

Rezultatul este un val de antipatie împotriva Ministrului Sănătății, liderii puterii susținând că această criză continuă a medicamentelor rămâne o bombă cu ceas în perspectiva alegerilor de anul viitor. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât medicamentele care lipsesc nu sunt cele extrem de scumpe, ci variantele lor cele mai ieftine, care sunt folosite în special de românii obişnuiţi, tratați în spitalele de stat. Adică exact grosul votanților PSD. Liviu Dragnea a promis să rezolve problema și să-i dea Sorinei Pintea de ales: fie să găsească o soluție pentru ca medicamentele să nu mai dispară, fie să-și depună demisia imediat după apariţia unui nou scandal legat de medicamente.

Ministrul Sănătății a susținut tot timpul că există medicamente. A indicat chiar şi valoarea stocurilor de fiecare dată când a fost acuzată de lipsa acestora și a încercat să cumpere din străinătate ce nu se mai găsea în România. Doar că stocurile au fost de cele mai multe ori pe hârtie, iar medicamentele de strictă necesitate se găseau doar în anumite spitale, nu peste tot unde era nevoie de ele la nivel naţional.

Omul de încredere al lui Dragnea vrea OUG pentru amnistie şi graţiere: 'Moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea'

Cine trage sforile?

De problema medicamentelor nu s-a ocupat direct Sorina Pintea, care avea puțină experiență cu rechinii farma, lăsând la o parte achizițiile din spitalul pe care l-a condus. S-a ocupat în schimb secretarul de stat Dan Octavian Alexandrescu, care coordonează Direcția de politică a medicamentului din MS. Nici acesta, ca medic chirurg, nu avea prea mare experiență, dar a învățat repede jocul, beneficiind și de sprijinul politic necesar din partea celui care-l recomandase pentru post, nimeni altul decât secretarul general PSD Marian Neacșu, mâna dreaptă a lui Dragnea. Doar că deciziile sugerate de Alexandrescu și avizate de Pintea nu au făcut decât să stingă câte un foc pe ici, pe colo, problema cronică a lipsei medicamentelor agravându-se pe zi ce trece.

Principala cauză a acestei crize este că nimănui nu i-a păsat de medicamentele generice, care sunt copiile gemene, dar ieftine, ale medicamentelor originale. Astfel, după ce statul român a acceptat să compenseze fără limită medicamentele noi, foarte scumpe, taxa clawback a crescut la 25% și a doborât toate medicamentele ieftine. Taxa ajunge uneori să fie mai mare decât prețul de producție. Exemplul Cisplatinului, medicament fără de care bolnavii de cancer mor rapid și care are prețul la fabrică de doar 6 lei, care a ajuns să nu mai fie profitabil pentru nimeni, este doar unul dintr-un lung şir. Producătorii au avertizat că alte mii de medicamente sunt marcate pentru dispariție, în special cele cu preţul sub 20 de lei.

Producătorii de medicamente ieftine le-au scris săptămâna trecută atât liderului PSD Liviu Dragnea, cât și lui Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, cerându-le să micșoreze taxa clawback pentru medicamentele pe care le produc. Nu se putea un moment mai bun, pe fondul nemulțumirilor personale ale liderilor PSD, iar gestul lor ar fi pus gaz pe focul nemulțumirii lui Dragnea față de performanța Ministerului Sănătății.

Tăriceanu nu exclude o OUG pe amnistie și grațiere: recunoaște că l-ar viza pe Liviu Dragnea

Ce va urma?

Surse din partid susțin că Dragnea a discutat deja cu Neacșu să se ocupe de problemă, motivul principal fiind acela că partidul nu mai are nevoie de un nou scandal, mai ales într-o zonă atât de sensibilă ca sănătatea, Și mai ales într-o perioadă în care legile justiției aduc partidului destule probleme de imagine. Rămâne de văzut dacă Marian Neacșu va apela la Alexandrescu să rezolve problema sau îi va pregăti acestuia, precum și ministrului Pintea o surpriză, în momentul în care o nouă criză a medicamentelor va izbucni.

O variantă de înlocuitor al lui Pintea este Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, social democratul Florin Buicu, care așteaptă de multă vreme să ocupe postul de ministru. El a reintrat de curând în grațiile lui Dragnea, fiind un specialist în domeniul farma. Buicu a sprijinit un proiect de micșorare a clawbackului pentru medicamentele ieftine și este un mare suporter al legii vaccinării. Cu el la timona Ministerului Sănătăţii, PSD ar putea rezolva dintr-un foc și criza medicamentelor ieftine, dar și cea a vaccinurilor.

Pentru postul lui Alexandrescu se vehiculează deja numele lui Alexandru Rafila, care a mai deținut acest post în perioada 2012 -2013, dar și cel al lui Răzvan Vulcănescu, actualul președinte interimar al CNAS, care ar putea fi înlocuit de cineva mai conectat la nenumăratele probleme ale Casei. Discuțiile au început deja pe culoare, iar deznodământul va fi cunoscut cel târziu în septembrie, dacă nu vom avea parte de o nouă criză a medicamentelor mult mai devreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.