Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL monstru in Turcia. Un consilier al premierului filmat cand lovea un protestatar

ort

Martorii susţin că protestatarul pus la pământ de autorităţi şi lovit de consilierul premierului era o rudă a unui miner care şi-a pierdut viaţa în urma tragediei, scrie publicaţia britanică The Independent.

Internauţii au sancţionat dur gestul consilierului. Imaginea a fost distribuită de mii de ori pe reţelele de socializare, fiind publicată şi de presa turcă.

Yusuf Yerkel, consilierul premierului, a confirmat că el este cel din imagini. Într-o conversaţie telefonică, Yerkel a mai adăugat că va publica şi o declaraţie oficială.

Noi cadavre au fost scoase în noaptea de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei, unde a avut loc un accident marţi, bilanţul morţilor ajungând la 282, a anunţat joi dimineaţa ministrul turc al Energiei, relatează AFP.

Accidentul a avut loc într-o mină de cărbune din regiunea Soma (Manisa), la aproximativ 80 de kilometri nord de oraşul Izmir, în vestul Turciei. Potrivit autorităţilor, în subteran s-ar mai afla încă 90 de mineri, dar şansele lor de supravieţuire sunt aproape nule.

"Nu am mai scos mineri în viaţă în ultimele 12 ore", a subliniat ministrul, adăugând că echipele de salvare nu au încă acces în două galerii din mină.

Sindicatele din administraţia publică au făcut apel la grevă joi, pentru a denunţa responsabilitatea şi neglijenţa Guvernului în accident.

Mii de persoane au ieşit în stradă joi dimineaţă la Istanbul şi Ankara, în urma apelului lansat de patru sindicate. "Nu este un accident, este un masacru", scria pe o pancartă desfăşurată de un membru de sindicat, cerând demisia Guvernului turc.

În urma dramei, Turcia a anunţat trei zile de doliu naţional. Programele de televiziune au fost întrerupte şi numeroase ceremonii anulate. Tragedia intervine într-un context politic foarte tensionat în Turcia între regimul premierului Recep Tayyip Erdogan şi opoziţie. Scena politică este tensionată după mai multe luni de criză, pe care victoria Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la putere) la recentele alegeri locale din luna martie, în pofida unui vast scandal de corupţie, nu au reuşit să o diminueze.

Poliţia a intervenit împotriva manifestanţilor la Istanbul şi Ankara.

Premierul Erogan, care s-a deplasat miercuri la locul tragediei, a anunţat o "anchetă amplă" privind cauzele accidentului şi a respins orice responsabilitate a Guvernului.

În total, 787 de mineri se aflau în galeriile subterane în momentul exploziei, ale cărei cauze nu au fost stabilite.

Potrivit presei locale, în urmă cu trei săptămâni, Parlamentul a refuzat formarea unei comisii în vederea securităţii minelor din Turcia. Cele trei partide de opoziţie au prezentat propuneri în acest sens, dar acestea au fost respinse de partidul AKP.

Accidentele de mină sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat, unde, în anumite cazuri, nu sunt respectate normele de securitate.

Potrivit unui bilanţ publicat de presă, 3.000 de mineri şi-au pierdut viaţa din 1940 în accidente miniere produse Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.