Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal RĂSUNĂTOR în Parlament - Augustin Zegrean iese la rampă: 'Probabil situația va fi lămurită la CCR'

Jurnalul.ro
Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru MEDIAFAX despre scandalul din Parlament că ”întotdeauna când s-au schimbat președinții de Camere a fost cu scandal și cu urlete” și că probabil situația va fi lămurită la Curtea Constituțională.

”Situații de genul acesta au mai fost, întotdeauna când s-au schimbat președinții de Camere a fost cu scandal și cu urlete. Este practică începând cu Adrian Năstase, când au încercat să îl schimbe și au crezut că pot să pună pe altcineva în locul lui, dar a ieșit Bogdan Olteanu președinte. A fost cu Blaga și cu Geoană, a fost cu Antonescu, cu doamna Roberta Anastase... Toți așa au fost schimbați în situații din acestea, de criză și de conflict și de discuții între ei”, a spus fostul preşedinte al CCR.

În opinia acestuia, practica Curții Constituționale ”este și de-o parte și de cealaltă: este o practică potrivit căreia numai cei care l-au propus pot cere revocarea lui, este și practică inversă, când Blaga a fost schimbat pur și simplu atunci cu suspendarea Președintelui și în 2012 cu revoluția parlamentară. Atunci a fost schimbată și Roberta Anastase fără să fi propus grupul ei, cei care i-au propus în funcții”.

SURSE - Guvernul, primele explicații pe OUG privind înghețarea salariilor/DOCUMENT

Augustin Zegrean spune că dacă ”au avut un număr de voturi suficiente, este ok ce a fost acolo. Până la urmă asta contează: câți au votat, pentru că președintele de ședință nu ar fi supus votului niciodată chestia aceasta. Dacă s-a votat introducerea pe ordinea de zi s-a votat, asta înseamnă că făcea parte din ordinea de zi și președintele de ședință era obligat să respecte ordinea de zi, chiar dacă ei nu vor să respecte democrația. Acestea sunt problemele democrației pe care ei nu le acceptă. Parlamentarii hotărăsc ordinea de zi, ei o aprobă. Ordinea de zi se propune de Biroul Permanent, dar se aprobă în Camera Deputaților în prima ședință de luni se votează ordinea de zi”.

Întotdeauna când este o schimbare a ordinii de zi se votează schimbarea sau neschimbarea ordinii de zi, a adăugat fostul preşedinte al CCR: ”Dacă ei au votat introducerea pe ordinea de zi, lucrurile sunt clare și președintele de ședință trebuia să supună la vot pentru că a fost inclusă prin vot pe ordinea de zi. Dacă s-a votat includerea pe ordinea de zi, atunci lucrurile sunt corecte. Problema este dacă s-a votat și dacă votul a fost corect, Liviu Dragnea nu mai este președinte”.

Augustin Zegrean a mai spus că dacă nu a existat cvorum, este o problemă, ”pentru că trebuie jumătate plus unu să voteze”.

”Cel mai probabil situația va fi lămurită la Curtea Constituțională, dacă va cere cineva acest lucru. Problema este până atunci ce se întâmplă? Cine conduce până atunci Parlamentul?”, a conchis Zegrean.

SCANDAL de proporții în Parlament: opoziția forțează schimbarea lui Liviu Dragnea și a lui Florin Iordache/UPDATE

Prim-vicepreședintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut, miercuri dimineață, în ședința de plen a Camerei Deputaților, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. De asemenea, ea a cerut și revocarea lui Florin Iordache din funcția de vicepreședinte. Ea a mai solicitat ca ședința de plen să fie condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților Marilen - Gabriel Pirtea (PNL), nu de Florin Iordache.

La rândul său, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a afirmat că cererea Opoziției privind revocarea din funcție a președintelui și a unui vicepreședinte al Camerei Deputaților nu este regulamentară, acuzând inițiatorii de deficiențe în a înțelege regulamentul.

Deputații au decis să ia pauză de consultări timp de 20 de minute, după care dezbaterile din Camera Deputaților s-au reluat, vicepreședintele Marilen Pirtea supunând propunerile Opoziției la vot, deși nu era președinte de ședință.

Ulterior, Raluca Turcan a susținut că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de președintele de for, a respectat procedura, așa că Liviu Dragnea a pierdut funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Pe de altă parte, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a cerut, la reluarea ședinței Camerei Deputaților, un vot de control, ulterior anunțând că nu există cvorum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.