Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL uriaș în zona euro: Banca Centrală Europeană vrea să dea în judecată un stat

europa ue sparge tandari

Peste 40 de polițiști au făcut percheziții în 4 locații din Slovenia. Cele 4 locuri vizate de anchetatori au fost sediul central al Băncii Centrale a Sloveniei, o bancă cu capital de stat, Nova Ljubljanska Banka (NLB), și sediile locale ale firmelor internaționale de consultanță Ernst & Young și Deloitte.

Poliția slovenă a declarat că perchezițiile au vizat strângerea de date pentru infracțiunile de abuz în serviciu. Patru persoane sunt suspecte, dar nimeni nu a fost reținut.

Citește și: Carla Bruni, soția lui Nicolas Sarkozy, a postat o poză cu ea goală / FOTO

Conform presei slovene, cei patru suspecți sunt guvernatorul Băncii Centrale, Bostjan Jazbec, foștii vice-guvernatori Stanislava Zadravec Caprirolo și Janez Fabijan, precum și șeful direcției de evaluare a activelor de la Banca Centrală, Tomaz Cemazar.

Potrivit poliției slovene, există motive rezonabile că oficialii unor organizații publice au pus la cale o înșelătorie de 257 milioane de euro.

Citește și: O elevă de 11 ani a fost violată și șantajată de mai mulți tineri în Suceava

Cazul a presupus luarea unei decizii din partea Băncii Centrale a Sloveniei de a anula o parte din datoriile NLB, care a avut loc sub forma unor obligațiuni. Banca Centrală a luat o măsură de urgență pe motiv că NLB era în pericol să intre într-un capital de lucru negativ, situație în care datoriile curente ale unei bănci depășesc activele ce pot genera bani, rezultând o pierdere de multe milioane.

Banca Centrală a Sloveniei a confirmat că locuințele mai multor angajați ai săi au fost percheziționate. Ea nu a vrut să ofere prea multe informații pentru că investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar în comunicatul de presă a adăugat un link către o reclamație a lui Mario Draghi, șeful Băncii Centrale Europene.

Citește și: Chinezii au început vânătoarea: Au construit cea mai mare ‘armă’ / VIDEO

Scrisoarea lui Draghi, care a fost adresată Comisiei Europene și procurorului general al Sloveniei, semnalează că poliția a fost vinovată de ”confiscare ilegală a unor informații ale BCE” și de încălcare a ”privilegiului BCE asupra inviolabilității arhivelor sale”. El a declarat că perchezițiile au provocat oprirea Băncii Centrale a Sloveniei de a-și mai face datori ca parte a guvernării în sistemul eurozonei și l-ar fi putut împiedica pe guvernator, Jazbec, de a-și îndeplini misiunea ca parte a conducerii BCE.

Banca Centrala Europeana a amenintat ca va da in judecata autoitatile slovene dupa ce au dispus efectuarea de perchezitii la banca centrala din Ljubljana si au confiscat informatii ale BCE, a anuntat presedintele institutiei Mario Draghi, intr-o scrisoare trasmisa miercuri, potrivit Reuters.

Citește și: Metallica e prima trupă heavy metal arhivată la Biblioteca Congresului din SUA

"Confiscarea unor informatii detinute de BCE, indiferent de locul in care se afla aceste informatii sau daca ele sunt clasificate sau nu, incalca Protocolul privind Privilegiile si Imunitatile in Uniunea Europeana", a declarat Draghi intr-o scrisoare transmisa Procuraturii Generale Slovene.

"Protestez oficial fata de sechestrarea informatiilor BCE si cer autoritatilor slovene sa remedieze aceasta incalcare", a afirmat Draghi.

Citeşte şi: Marea Britanie încasează o MEGA-LOVITURĂ după Brexit: Ce a urmat după prăbușirea lirei

"Totodata, BCE va explora posibile solutionari pe cale legala, in conformitate cu legislatia slovena", a adaugat presedintele BCE.

Poliția slovenă a declarat că angajații Băncii Centrale nu se bucură de imunitate specială și că au efectuat perchezițiile conform mandatului și legii. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene de la Bruxelles a spus că ”e prea devreme” pentru a comenta procedurile ”în curs”, scrie euobserver.com.

Vezi şi: Victor Ponta râde de plângerile pe care le are la DNA: 'Să-i depună plângere şi Regelui Carol'

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.