Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDALOS Ce s-a descoperit în urma controlului efectuat de Guvern la RAAPPS

1364202748RA-APPS-lista-chiriasi-de-lux

Corpul de control al premierului a efectuat în perioada ianuarie-octombrie o acţiune de control la Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RAAPPS) în urma căreia propune reevaluarea activităţii RAAPPS şi analizarea necesităţii menţinerii obiectului de activitate al acesteia.

Raportul de control a avut ca obiect verificarea respectării dispoziţiilor legale şi a reglementărilor interne privind contractele de asociere în participaţiune încheiate şi derulate de regie.

Citește și: Era aşteptată pe scenă de mii de oameni, iar ea făcea sex în backstage / VIDEO

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, echipa de control a analizat, prin sondaj, patru dintre cele opt contracte de asociere în participaţiune încheiate sau derulate în perioada 1 ianuarie 2012 - 31 mai 2016, cu scopul declarat de a valorifica mai bine activele RAAPPS, dar despre care s-a constatat că au favorizat doar societăţile aflate în asociere cu RAAPPS, cauzând pagube acesteia din urmă. Echipa de control nu a efectuat analize ale celorlalte contracte de asociere în participaţiune, încheiate în acelaşi interval şi în acelaşi cadru.

În comunicat se arată că pentru trei dintre cele patru contracte analizate au existat sau există în curs litigii pe rolul instanţelor de judecată, care au avut sau au ca obiect cereri de reziliere a contractelor, evacuarea societăţilor din imobilele administrate de către RAAPPS şi solicitări de pretenţii pentru debitele înregistrate de aceste societăţi faţă de RAAPPS.

Citește și: Aceasta e cea mai frecventa boala cu transmitere intima: Afectează tinerii de la 15 la 24 de ani

"Toate cele opt contracte de asociere în participaţiune derulate în aceeaşi perioadă au fost încheiate fără a exista, la nivelul RAAPPS, criterii obiective şi transparente privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească partenerul RAAPS din astfel de contracte şi fără a fi solicitate garanţii că aceştia îşi vor îndeplini obligaţiile asumate", se precizează în sursa citată.

În cazul contractului de asociere în participaţiune încheiat cu N.T. SRL, se arată că asocierea dintre RAAPPS şi această societate pe o perioadă de 15 ani nu a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului de administraţie al Regiei. De asemenea, se indică faptul că această societate a închiriat Clubul social şi terenul din "Parcul rezidenţial Băneasa". În context, se arată că RAAPPS a încasat de la N.T., în perioada 2005-2013, suma totală de 4.571.648,77 de lei, însă societatea înregistra în iunie anul acesta faţă de regie, în baza aceluiaşi contract de asociere, un debit total în sumă de 7.082.945 de lei.

Citește și: Tot la Vaslui: Un elev de 16 ani s-a dus s-o violeze pe soția unui sătean! Ce a urmat

Potrivit Guvernului, în prezent, pe rolul instanţei de judecată se află un dosar civil care are ca obiect cererea de reziliere a contractului de asociere în participaţiune, evacuarea societăţii N.T. din complexul imobiliar compus din Clubul social şi Vilele nr. 1, nr. 18 şi nr. 56 din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, şi plata sumei de 6.908.911,03 de lei reprezentând debit şi penalităţi înregistrate de asociatul secund în perioada februarie 2012 - mai 2016.

În ceea ce priveşte contractul de asociere în participaţiune încheiat cu DDG, Guvernul arată că această societate nu a prezentat proiectul investiţiei care urma a fi realizată la Vila nr. 45 şi nu şi-a respectat integral obligaţia prevăzută în contractul de asociere în participaţiune, întrucât nu a adus în cadrul asocierii cu RAAPPS aportul în sumă de 150.000 de euro la care s-a obligat.

Citește și: Ai văzut-o în Harry Potter, iar acum a jucat DEZBRĂCATĂ / VIDEO HOT

În plus, Gabriel Surdu, director general al RAAPPS la acel moment, nu a dispus măsurile legale pentru solicitarea daunelor-interese la care regia avea dreptul conform prevederilor contractuale.

Totodată, se precizează că RAAPPS a încheiat un actul adiţional prin care DDG a cesionat către societatea CPP toate drepturile şi obligaţiile care decurgeau din contractul de asociere în participaţiune, cu încălcarea dispoziţiilor legale, cauzându-se un prejudiciu regiei constând în valoarea investiţiilor ce ar fi trebuit să fie realizate de societate. Ulterior preluării contractului de asociere, societatea CPP nu a efectuat investiţiile asumate, nu a pus la dispoziţia comisiei din cadrul Sucursalei pentru Reprezentare şi Protocol "Triumf" autorizaţiile, avizele şi documentaţiile tehnico-economice solicitate de aceasta, iar în 2013 înregistra faţă de sucursală un debit total de 329.347,26 de lei.

Citește și: Mărturia unei FEMEI: Mi-am TATUAT VAGINUL ca să mă relaxez SEXUAL

Executivul menţionează că RAPPS s-a aflat în litigiu cu societatea CPP în patru dosare civile, în baza cărora a obţinut cu titlu de pretenţii suma totală de 498.054,21 de lei din totalul sumei solicitate, în cuantum de 511.402,02 de lei.

În cazul contractului încheiat cu AS se arată că societatea nu a prezentat proiectul investiţiei care urma a fi realizată la Vila nr. 28 şi nu şi-a respectat integral obligaţia prevăzută în contractul de asociere în participaţiune, întrucât nu a adus în cadrul asocierii cu RAAPPS, în termen de un an de la semnarea contractului, aportul în sumă de 120.000 de euro la care s-a obligat, iar directorul Regiei de la acea dată nu a dispus măsurile legale pentru solicitarea daunelor-interese la care regia avea dreptul conform prevederilor contractuale.

Citește și: Studiu ȘOCANT Unul din trei bărbați ar viola o femeie dacă nu ar fi pedepsiți

În comunicat se menţionează şi că membrii Consiliului de administraţie al RAAPPS au aprobat încheierea actului adiţional la contractul de asociere în participaţiune, prin care a fost majorată valoarea investiţiilor ce trebuiau realizate de societatea AS cu suma de 283.447,14 de euro, având drept consecinţă asumarea de către Regie a obligaţiei ca la lichidarea asociaţiei să achite societăţii Asera Constant SRL despăgubiri mai mari pentru investiţiile realizate de societate decât cele prevăzute în contractul de asociere iniţial, care au fost suplimentate în proporţie de 236,20%, fără aprobarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Din verificările efectuate de Corpul de control al prim-ministrului au rezultat indicii că reprezentanţii RAAPPS au disimulat închirierea Vilei nr. 28 din comuna Snagov, judeţul Ilfov, în baza căreia regia era obligată să încaseze, în perioada 2010 - aprilie 2016, o sumă totală de 601.450,88 de euro, sub forma unei asocieri în participaţiune cu societatea AS, în baza căreia regia, prin SRP "Triumf", a încasat efectiv, în aceeaşi perioadă, o sumă totală de 141.823,45 de euro, cauzându-se astfel o pagubă bugetului RAAPPS în cuantum de 459.627,43 de euro, reprezentând diferenţa dintre suma pe care regia era obligată să o încaseze, potrivit dispoziţiilor legale, ca urmare a închirierii şi suma efectiv încasată, în urma derulării contractului de asociere.

Citește și: Cât de PERICULOS e să stăm picior peste picior pentru femei, dar și pentru bărbați / VIDEO

Cu privire la contractul de asociere în participaţiune încheiat iniţial între societăţile S SA şi IIE SRL se arată că nu au fost cuprinse clauze referitoare la aportul pe care fiecare dintre asociaţi trebuia să îl aducă în cadrul asocierii, însă RAAPPS s-a obligat să pună la dispoziţia asocierii folosinţa activului Vila nr. 12A şi terenul aferent în suprafaţă de 5.019 m2 din comuna Snagov, judeţul Ilfov.

În plus, în condiţiile în care RAAPPS nu a desemnat reprezentanţi pentru efectuarea analizei periodice a activităţii desfăşurate în Vila nr. 12A şi nici nu a efectuat astfel de analize, reprezentanţii regiei au prelungit, în 2009, pentru cinci ani perioada contractului de asociere în participaţiune.

Citește și: Daca nu-i iese, Iohannis vrea anticipate

În comunicat se precizează că din verificările efectuate de Corpul de control al prim-ministrului au rezultat indicii că reprezentanţii RAAPPS au disimulat închirierea Vilei nr. 12A din comuna Snagov, judeţul Ilfov, în baza căreia RAAPPS era obligată să încaseze, în perioada aprilie 2010 - aprilie 2015, o sumă totală de 711.337,80 de euro, sub forma prelungirii duratei asocierii în participaţiune cu societatea LA SRL (ulterior, societatea RLG SRL), în baza căreia regia, prin SRP "Triumf", a încasat efectiv, în aceeaşi perioadă, o sumă totală de 126.123,21 de euro, cauzându-se astfel o pagubă bugetului RAAPPS în cuantum de 585.214,59 de euro, reprezentând diferenţa dintre suma pe care regia era obligată să o încaseze, potrivit dispoziţiilor legale, ca urmare a închirierii imobilului şi suma efectiv încasată, în urma derulării contractului de asociere, prelungit prin actul adiţional.

"Suma totală a prejudiciilor care rezultă din constatările echipei de control, care rezultă din încheierea contractelor de asociere în participaţiune de către RAAPPS este de minim 12.137.459 lei, fără a include valoarea lipsei de folosinţă şi profitul nerealizat", se arată în comunicat.

Citește și: GAFĂ PORNO la TV: A lăsat-o pe o prezentatoare în sânii goi / VIDEO

În acest context, se propune efectuarea de către reprezentanţii RAAPPS a unei analize a tuturor contractelor de asociere în participaţiune aflate în derulare, încheiate de regie cu alţi operatori economici, întocmirea şi implementarea unei proceduri operaţionale, cu criterii clare şi transparente, privind încheierea şi derularea contractelor de asociere în participaţiune, mai ales în contextul în care regimul legal al asocierii în participaţiune a devenit mai oneros în baza reglementărilor din Codul civil în vigoare, reevaluarea întregii activităţi a RAAPPS şi analizarea necesităţii menţinerii obiectului de activitate al acesteia şi comunicarea raportului de control organelor abilitate, în funcţie de cele constatate de către echipa de control.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.