Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul completurilor de 5 judecători: Decizia CCR, efect de bumerang asupra inculpaților achitați definitiv - Ce anunț a făcut DNA

Sigla DNA

Decizia Curții Constituționale (CCR) din noiembrie – care a declarat nelegală compunerea completurilor de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din 2014 încoace și care a condus la eliberarea în masă a unor condamnați celebri precum Elena Udrea, Alina Bica sau Dan Șova – ar putea avea un efect de bumerang asupra inculpaților achitați definitiv în aceeași perioadă și ale căror sentințe de achitare nu au ieșit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestației în anulare.

Într-un răspuns oficial pentru G4Media.ro, DNA a comunicat că nu a primit încă motivările deciziilor de achitare în dosarul Bica-Simu și în dosarul Bîrsan în care fosta șefă a DIICOT și fosta judecătoare ICCJ au fost achitate definitiv de C5-uri compuse nelegal. DNA a precizat că în aceste dosare termenul legal de depunere a contestațiilor în anulare nu a fost depășit.

Ecaterina Andronescu răspunde unui senator USR - Câte grădinițe promise de PSD au fost construite în 2016-2018

”Până în acest moment, Direcției Naționale Anticorupție nu i-au fost comunicate hotărârile referitoare la persoanele menționate în cererea dvs. (Alina Bica și judecătoarea Bîrsan – n.r.). Prin urmare, cele două dosare se află în termenul de contestare prevăzut de lege”, este răspunsul DNA pentru G4Media.ro.

Potrivit legii, sentințele definitive pot fi atacate prin contestație în anulare pe motiv de compunere nelegală a completului de judecători doar în termen de 30 de zile de la comunicarea sentinței definitive motivate. În noiembrie, CCR a decis că toate C5-urile de la ICCJ din 2014 până la data deciziei CCR au fost compuse nelegal în sensul că aveau în compunere un judecător membru de drept în loc ca toți cei 5 magistrați din complet să fie trași la sorți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.