Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul pentru postul de procuror european ajunge la Bruxelles: europarlamentarul Siegfried Mureșan îi cere explicații Vioricăi Dăncilă

siegfried muresan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan cere Guvernului să spună public dacă a supus la vot numirea procurorului european în reuniunea ambasadorilor la UE care a avut loc miercuri. Potrivit unor surse guvernamentale citate de G4Media.ro, reprezentanţii celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European l-au votat azi pe candidatul francez, Jean-Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), pe primul loc, urmat de Laura Codruţa Kovesi şi candidatul german Andres Ritter. După acest vot din Consiliul UE urmează votul din Parlamentul European şi o negociere între parlament şi statele membre (Consiliul UE), informează News.ro.

Citește și: Comisarul european pentru Piaţa Digitală Unică cere o analiză a riscurilor utilizării Huawei în Europa

„Cer Guvernului României să ne spună public dacă a supus la vot numirea Procurorului European astăzi în Reuniunea ambasadorilor la Uniunea Europeană din statele membre. În agenda oficială a reuniunii scria 'procesul de pregătire în cadrul Consiliului'. Cer sa ne spună ce s-a votat astăzi şi ce rol are votul dat astăzi în procedura de selecţie a Procurorului European”, a scris Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook.

El precizează că Parlamentul European a fost mereu extrem de transparent: „Am comunicat din timp că va avea loc audierea celor 3 candidaţi în data de 26 februarie în Comisia pentru libertăţi civile şi în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European”.

„Cer, de asemenea, Guvernului României, să spună public ce mandat a avut România in şedinţa Consiliului, mai exact, cum a votat delegaţia României care a condus reuniunea de astăzi. Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene este a poporului român, iar Guvernul României trebuie să facă politica oamenilor, nu doar a lui Liviu Dragnea şi Tudorel Toader. Guvernul are obligaţia să fie transparent”, subliniază Mureşan.

Potrivit G4Media.ro, clasamentul din Consiliul UE (formatul numit Coreper 2) s-a stabilit în felul următor: fiecare dintre cele 22 state a venit cu propriul clasament, iar la final s-a făcut media punctajelor. Votul din Consiliul UE a fost organizat după ce comitetul de selecţie a transmis Consiliului scrisoarea de motivare.

Monica Macovei, europarlamentarul român care a coordonat raportul actului normativ de înfiinţare a Parchetului European, a declarat, însă, pentru HotNews.ro, că votul de miercuri din COREPER a fost doar unul indicativ, iar votul final ar urma să fie dat în urma unor negocieri suplimentare.

„A fost un vot indicativ, pentru a vedea care sunt curentele de opinie în Consiliul CIREPER, adică nu este final. Urmează negocieri, candidaţii nu au fost audiaţi în COREPER, dar ar trebui să fie”, a spus Macovei.

Pe 27 februarie Consiliul COREPER are o nouă reuniune programată.

Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc în clasamentul realizat de comitetul independent de selecţie.

Pe 26 februarie va avea loc audieri în Comisia LIBE şi Comisia de control bugetar din Parlamentul European. Potrivit lui Cristian Preda, cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinţei preşedinţilor de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuţii va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.