Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCHENGENVISA INFO: Bruxelles-ul susține propunerea Austriei de acces în varianta Air Schengen pentru România și Bulgaria

Reddit
embargo UE Comisia Europeana

Comisia și-a exprimat sprijinul pentru propunerea „Air Schengen” a Austriei, care să permită cetățenilor români și bulgari să călătorească în aeroporturile Schengen fără a fi supuși controlului pașapoartelor

Sunt în curs de desfășurare discuții pentru punerea în aplicare a acestei inițiative, un purtător de cuvânt al Comisiei notând evoluții pozitive

Cu toate acestea, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, sugerează că relaxarea regulilor se poate aplica doar călătoriilor aeriene, frontierele terestre rămânând supuse restricțiilor

Propunerea „Air Schengen” a Austriei, care le-ar permite cetățenilor români și bulgari să călătorească în țările Schengen pe calea aerului, fără a fi obligați să treacă prin controlul pașapoartelor, a fost susținută de Comisia Europeană, care a subliniat că discuțiile pentru implementarea propunerii sunt în desfășurare, relatează SchengenVisa Info citată de Rador Radio România.

Lucrurile se mișcă într-o direcție pozitivă și, cu siguranță, asta este important în această etapă, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Cu toate acestea, propunerea ministrului de Interne al Austriei, Gerhard Karner, clarifică faptul că regulile ar putea fi relaxate doar pentru călătoriile aeriene, dar trecerea frontierelor terestre ar rămâne restricționată, transmite SchengenVisaInfo.com.

Austria, care s-a opus continuu aderării României și Bulgariei la zona Schengen, a introdus recent următoarele patru condiții care ar ajuta la includerea acestor două state, dar numai pentru călătoriile aeriene:

O creștere de trei ori a personalului misiunii Frontex la Sofia, cu sprijin financiar pentru infrastructura de protecție a frontierei furnizat de Comisie și modernizarea tehnică a frontierelor bulgaro-turcă și româno-sârbă.

Măsuri de consolidare a supravegherii frontierelor dintre România și Bulgaria, precum și dintre Ungaria și România.

Desfășurarea de consilieri austrieci pe probleme legate de documente, pentru a colabora cu echipele aeroportuare atât din România, cât și din Bulgaria.

Primirea solicitanților de azil, în special a celor din Afganistan și Siria, în România și Bulgaria.

Comisia a subliniat că analizează solicitările Austriei, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei.

Pentru Comisia Europeană, protecția frontierelor externe este o prioritate fundamentală. Să fie clar acest lucru. Ne vom asigura că fondurile necesare sunt disponibile, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Propunerea Austriei a fost salutată de prim-ministrul României, care a considerat-o un rezultat de succes.

Am spart gheața! Asta înseamnă că românii nu vor mai avea de înfruntat cozi interminabile atunci când zboară în interiorul UE. Am făcut eforturi mari în ultimele luni pentru a ajunge în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România, a spus Ciolacu.

Cu toate acestea, potrivit unei relatări a Euronews, propunerea a fost considerată „inacceptabilă” de către premierul bulgar Nikolai Denkov. El a spus presei că ceea ce este acceptabil este ca Bulgaria să respecte regulile generale europene, subliniind că, dacă cineva dorește alte reguli specifice pentru Sofia, acest lucru este „categoric inacceptabil”.

Preocupările privind migrația ilegală au fost citate de autoritățile din Viena drept principalul motiv pentru opoziția continuă față de aderarea României și a Bulgariei la zona Schengen.

În cadrul întâlnirii miniștrilor de interne din UE, din 5 decembrie, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a spus că spațiul Schengen ar trebui să devină „mai bun, nu mai mare”. Cu toate acestea, nu a fost inclus un vot pe ordinea de zi a ședinței.

Pe lângă Austria, care se opune atât aderării României, cât și a Bulgariei la spațiul Schengen, în cazul Bulgariei, procesului i se opun și Țările de Jos, invocând aceleași preocupări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.