Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Școlile doctorale care se abat de la etica universitară vor fi închise

curaj

Ministerul Educaţiei va pune, joi, 11 februarie, în dezbatere publică, Ordonanţa de Urgenţă şi Hotărârea de Guvern prin care se va modifică modalitatea prin care se acordă şi se retrag titlurile de doctor, a anunțat ministrul Adrian Curaj. Noile prevederi vor detalia exact care va fi responsabilitatea universităţilor în procedura analizei unei teze de doctorat şi a acordării/retragerii titlurilor de doctor. Mai mult, oficialul a subliniat că şcolile doctorale care se vor abate de la etica universitară riscă să fie închise.

„Săptămâna aceasta, miercuri, o să fie o notă de informare către colegii mei, pentru a le transmite toţi paşii care urmează să fie făcuţi. Joi vom avea încărcate, pentru consultare publică, două documente. Unul este o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, astfel încât să avem un cadru clar privind acordarea şi retragerea titlurilor de doctor, al doilea document este o Hotărâre de Guvern care modifică codul studiilor doctorale, care detaliază lucrurile din Legea Educaţiei. Mă aştept să fie destul de multe puncte de vedere, abordări şi discuţii. Important este că e un cadru pragmatic, simplu, nu simplist şi clar, care defineşte sau reafirmă puternic faptul că responsabilitatea doctoratului este la universităţi. Vom păstra încă, la nivel de minister, posibilitatea unei linii de apel”, a explicat Adrian Curaj într-un interviu pentru agenția Mediafax.

El a adăugat că universitățile sunt cele care vor avea rolul-cheie în acordarea titlurilor de doctor. În ceea ce privește eventualele suspiciuni de plagiat, noile reguli prevăd ca, în cazul în care comisia de etică a universității nu se auto-sesizează, oricine să poată face o sesizare.

„Se va putea solicita atât universităţii, Academiei Române cât şi Ministerului Educaţiei la CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) . CNATDCU nu va avea rol de instanţă, în esenţă are rol de a se asigura că procesul de acordare a titlurilor de dcotor este de calitate. Dar, în cazul proceselor privind contestaţiile, la limită va putea să se adreseze unor experţi independenţi care să-şi pună părerea, iar părerea lor să se întorcă spre universităţi la nivel de aplicare. Şi la Comisiile de Etică de la nivelul universităţilor vom avea explicit în lege că le recomandăm ca, în analiza dosarelor, să facă apel la experţi independenţi în afara consiliilor lor de etică şi în afara universităţilor în cauză”, a declarat Adrian Curaj.

Întrebat dacă vor exista şi sancţiuni pentru şcolile doctorale care se abat de la etica academică, Curaj a răspuns:

„Pot fi suspendate, pot fi închise. Acum, spre exemplu, lucrăm la o Hotărâre de Guvern prin care închidem trei universităţi private”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.