Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scopul profesional nu justifica coloana oficiala. Ce urmeaza dupa demisia lui Oprea?

Un ministru merge la sedinta de Guvern. O face in scop profesional. Asta nu justifica formarea coloanei oficiale.

Acelasi ministru, care e si parlamentar, merge la Senat pentru o comisie banala de Aparare. O face in scop profesional. Asta, din nou, nu justifica masuri speciale in trafic.

Acelasi ministru merge in campanie electorala la Husi, pentru a lansa un candidat local. O face, atentie, tot in scop profesional - nu merge la odihna. Asta, in mod evident, nu justifica formarea coloanei oficiale.

Ministrul e invitat la un seminar plicticos si inutil despre "Perspective de securitate in noul context global" - unde va da de zece ori din cap, pretios si solemn, va atipi vag si va spune trei platutidini despre "amenintarile asimetrice". Ar accepta cineva sanatos la cap sa opreasca circulatia pentru nimicul asta?

Ministrul merge sa ciocneasca un pahar de sampanie cu un general la un club de langa liceul Sfantul Sava. El isi spune ca o face in interes profesional - ca nu ar avea niciun chef sa mearga, dar trebuie sa fie alaturi de militari in ocazii festive. Mai trebuie spus ca nici asta nu justifica - ar fi chiar aberant! - blocarea traficului in cinstea lui?

"Scopul profesional" nu are nicio relevanta in problema juridica a dreptului lui Gabriel Oprea la escorta. In aceasta logica, orice ministru ar avea dreptul, in 80% din timp, la coloana oficiala: pe Gratiela Leocadia Gavrilescu ar prelua-o motocilistii de-acasa pentru o sedinta cu Taricenu, pe Iulian-Ghiocel Matache l-ar duce Politia ca gandul la minister, Ionut Vulpescu ar paraliza traficul pentru o intalnire cu Manolescu, Nicu Banicioiu ar face alta impresie la Hotel Rin sosind cu girofar la o consfatuire politica cu Robert Negoita.

"Situatiile speciale" in care un ministru poate primi coloana tin de vizite oficiale: vine un general NATO la Bucuresti si e asteptat de ministru la aeroport? Da, asta e o "situatie speciala", pentru ea primesti dreptul sa dai traficul peste cap.

E o situatie atat de simpla, atat de scolareasca, incat rezistenta lui Oprea nu poate decat sa produca daune din ce in ce mai mari tuturor apropiatilor sai politici. El va fi nevoit de societate si de lege sa spuna clar care a fost "scopul profesional" al deplasarii; ideea ca poate ingropa subiectul sub o formula care nu inseamna nimic e naiva si tradeaza, in fapt, cat de vinovat se simte. Nicio institutie a statului, oricat de complice si de corupta, nu mai poate musamaliza adevarul.

Iar in momentul in care Oprea va spune adevarul vom sti cat de grav a fost abuzul sau in serviciu. Problema demisiei lui e transata - intocmai cum a fost transata demisia lui Nixon inca din noaptea spargerii de la Watergate. Miza e doar pretul politic si eventual penal pe care il va plati dupa demisie.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.