Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Orhan Pamuk, laureat cu Nobel, va fi oaspetele Universităţii de Vest Timişoara

UVT
Universitatea de Vest Timișoara

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, se va afla la Timişoara în perioada 3-4 aprilie, fiind invitat de Universitatea de Vest Timişoara (UVT) în cadrul seriei "La UVT, cultura este capitală!", ocazie cu care va primi şi titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei de învăţământ superior.

În data de luni, 3 aprilie, începând cu ora 10,00, prestigiosul scriitor va oferi o viziune asupra culturii şi literaturii spaţiului de frontieră situat între Orient şi Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu, în Aula Magna a UVT, informează Agerpres.

De asemena, în 4 aprilie, de la ora 10,00 tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spaţiul cultural şi intelectual românesc şi european, în anul în care Timişoara este Capitală Europeană a Culturii, precizează un comunicat de presă transmis joi de universitatea timişoreană.

"Universitatea de Vest din Timişoara onorează cultura majoră şi marii intelectuali contemporani, în programul Capitalei Europene a Culturii - Timişoara 2023. Prin invitarea unuia dintre străluciţii scriitori ai lumii contemporane, Orhan Pamuk, laureat cu Nobelul pentru literatură, prilejuim o întâlnire unică, în care iubitorii de ficţiune din Timişoara pot să ia parte la un dialog cultural irepetabil", a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea, citat în comunicat.

Laureatul premiului Nobel pentru literatură se află în galeria celor mai renumiţi scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări. Între cele mai importante teme care deţin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relaţia dintre cultura orientală şi cea occidentală, dar şi puternicul specific al mentalităţii turce, în care pluteşte multipla melancolie ce se simte şi în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de huzun, un sinonim specific turcesc al melancoliei, aşa cum o înţeleg europenii occidentali.

Cele două evenimente al căror invitat este Orhan Pamuk fac parte din programul cultural "La UVT, Cultura este Capitală!", inclus în Programul Cultural "Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii", teritoriul Oameni, staţia Reflecţii, finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.