Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Éric Vuillard, laureat al Premiului Goncourt 2017, va participa la o serie de evenimente organizate la Bucureşti, Iaşi şi Timişoara

scena9.ro
eric vuillard

Scriitorul Éric Vuillard, laureat al Premiului Goncourt 2017, va participa, în perioada 27 septembrie - 1 octombrie, la o serie de evenimente organizate la Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, anunţă editura Litera şi Institutul Francez din România, scrie news.ro.

"Ordinea de zi", cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial în prezenţa autorului la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

O serie de evenimente şi întâlniri cu cititorii vor marca lansarea oficială a cărţii distinse cu Premiul Goncourt 2017, "Ordinea de zi". Joi, 27 septembrie, de la ora 19.00, "Dezbaterile de la Elvire" cu Éric Vuillard şi Cezar Paul-Bădescu (scriitor), eveniment moderat de Mirela Nagâţ (jurnalist cultural TVR), la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti. Evenimentul este urmat de o sesiune de autografe.

Vineri, 28 septembrie, de la ora 19.00, va avea loc lansarea oficială a ediţiei în limba română şi sesiune de autografe la librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului şi a invitaţilor: Mihaela Dedeoglu (jurnalist cultural RFI), Luiza Vasiliu (jurnalist Scena 9), Marius Constantinescu (scriitor, jurnalist cultural TVR), moderator Bedros Horasangian (scriitor).

Sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 17.00, va avea loc o Întâlnire cu scriitorul Éric Vuillard, prezentată de Vasile Popovici (critic literar), moderată de Robert Şerban (scriitor) la Universitatea de Vest din Timişoara, Sala Aula Magna.

Luni, 1 octombrie, de la ora 18.30, la Iaşi, Eveniment în avanpremiera ediţiei Filit 2018: întâlnire cu scriitorul Éric Vuillard, moderată de Luiza Vasiliu (jurnalist Scena 9), la Sala Ferdinand a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi.

Născut în 1968 la Lyon, Éric Vuillard este un scriitor şi cineast francez. A fost recompensat cu nenumărate premii literare, iar în 2017 a primit premiul Goncourt pentru cea mai recentă carte a sa, „Ordinea de zi” (L’ordre du jour, 2017), tradusă şi publicată în foarte scurt timp pentru cititorii români de către Editura Litera.

Citește și: Un caricaturist australian este criticat dur pentru un desen în care a reprezentat-o pe Serena Williams

Romanul prezintă întâlnirea secretă din 20 februarie 1933 dintre douăzeci şi patru de mari industriaşi germani şi oficiali nazişti de rang înalt veniţi să ceară sprijin financiar  pentru Partidul Naţional-Socialist înaintea alegerilor legislative. Satisfăcuţi de perspectivele care li se oferă, magnaţii îşi deschid larg pungile, gest care va avea consecinţe cumplite pentru întreaga lume.
Pe 12 martie 1938, anexarea Austriei este în curs, o zi menită să rămână în istorie; jurnalele de ştiri înfăţişează o armată motorizată în mişcare, o forţă teribilă, inexorabilă. În spatele propagandei ţesute cu talent de Goebbels se desfăşoară însă un surogat de Blitzkrieg, căci panzerele se defectează unul după altul pe drum. Adevărata istorie a Anschlussului este departe de imaginea cunoscută îndeobşte. Nu tăria de caracter sau hotărârea nestrămutată a unui popor aduc victoria, ci o combinaţie între intimidare şi cacealma.
Prin această relatare intensă şi captivantă, Éric Vuillard avertizează cu privire la pericolul orbirii voite şi aminteşte că, în ultimă instanţă, cel mai rău deznodământ nu este inevitabil.

Cartea este disponibilă la Editura Litera, online şi în librăriile din toată ţara.

"Ordinea de zi este o carte de o forţă uluitoare în simplitatea ei", potrivit Le Monde. 
"Ordinea de zi este o carte sinistră, amuzantă şi inclasabilă, nici relatare istorică, nici roman - sau ambele în acelaşi timp. Pe scurt, Vuillard a inventat un gen. Ar trebui să i se dea un nume", scria L'Opinion. "Concentrându-se asupra acestei perioade istorice, Éric Vuillard propune în subsidiar o reflecţie asupra modului în care ne raportăm în prezent la actualitate, la discursurile politice, la adevăr", nota La Croix. "În Ordinea de zi, autorul nu se apleacă asupra deţinătorilor puterii de maniera unui istoric, ci folosind lupa entomologului, observându-i cum se agită într-un joc pe care nu pot decât să-l piardă", este părerea criticilor de la Le Figaro. "O carte cu calităţi literare impresionante, de o densitate surprinzătoare", scria La Libre Belgique. "Această carte imposibil de definit, dar necesară este şi o operă consacrată limbajului, greutăţii pe care o au cu adevărat cuvintele", - Le Canard Enchaîné.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.