Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Rolf Hochhuth, care a denunțat indiferenţa papei Pius al XII-lea în faţa nazismului, a murit la 89 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Scriitorul şi dramaturgul german Rolf Hochhuth, care a denunţat indiferenţa papei Pius al XII-lea în faţa Holocaustului în piesa de teatru "Der Stellvertreter", a murit miercuri la vârsta de 89 de ani, au anunţat mai multe companii mass-media germane, citate de AFP.

Cauza decesului său nu a fost precizată, potrivit agenţiei de presă DPA, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

Rolf Hochhuth a devenit cunoscut în 1963 odată cu publicarea piesei de teatru "Der Stellvertreter", în care a denunţat tăcerea păstrată de papa Pius al XII-lea asupra crimelor comise de regimul nazist.

Născut pe 1 aprilie 1931, Rolf Hochhuth şi-a petrecut copilăria în landul Hessa din centrul Germaniei, în perioada în care această ţară era condusă de Adolf Hitler. S-a înscris în brigăzile Tinerilor Hitlerişti. Crimele naziste au devenit ulterior punctul central al operei sale literare. "Holocaustul nu va putea fi niciodată iertat sau uitat", a declarat dramaturgul german.

Acea piesă de teatru, care a inspirat filmul "Amen", regizat în 2002 de Costa-Gavras, a generat proteste în faţa teatrelor în care era jucată.

În anul 1978, scriitorul german a publicat romanul "O iubire în Germania", ce descrie o poveste de dragoste între o femeie germană şi un prizonier de război polonez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

Acea carte a determinat în 1978 demisia ministrului-preşedinte al landului Baden-Wurttemberg, Hans Filbinger, în urma dezvăluirilor făcute despre rolul jucat de el, în calitate de jurist şi, apoi, de judecător în Marina germană, într-un proces finalizat cu o condamnare la moarte la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La doi ani după reunificarea ţării sale în 1990, scriitorul a denunţat "anexarea" fostei Republici Democrate Germane de către fosta Republică Federală Germană în volumul "Wessis in Weimar".

În 2004, Rolf Hochhuth a generat un nou scandal cu o piesă de teatru, "McKinsey kommt", care critică virulent patronii de companii şi care ar fi încercat, potrivit organizaţiilor patronale, să promoveze asasinatul ca mijloc de acţiune politică.

Citește și: Banca Națională a României, anunț de ultim moment! Ce se întâmplă cu ratele românilor .

În acea piesă în cinci acte, scriitorul german critică "dictatura economiei mondiale" şi concedierile în masă în cadrul "restructurărilor" preconizate de patronii marilor companii, apoi de influenţii consultanţi privaţi. De altfel, titlul piesei de teatru se inspiră din numele multinaţionalei McKinsey, specializată în consilierea întreprinderilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.