Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Vasile Ernu a explodat după ce a văzut bojdeuca lui Ion Creangă: 'Uăi... Îmi trec toate sudalmele moldovenești prin cap!'

bojdeuca modernizata

Scriitorul Vasile Ernu a explodat după ce a văzut bojdeuca lui Ion Creangă: 'Uăi... Îmi trec toate sudalmele moldovenești prin cap!'

Scriitorul Vasile Ernu se arată deranjat de modul în care a fost modernizată bojdeuca lui Ion Creangă. „Spiritul locului a fost distrus”, a spus Ernu.

  • Context: Consiliul Județean Iași a anunțat zilele trecute finalizarea lucrărilor de restaurare a „Bojdeucii” lui Ion Creangă, în cadrul unui proiect cu o valoare de 2,7 milioane lei, fără TVA, investiție care a vizat inclusiv refacerea clădirii expoziției documentare și a curții interioare. Ce a ieșit i-a șocat însă pe români, pentru că vechea bojdeucă a lui Creangă arată acum ca o casă modernă (mai multe, aici).

„Să scriu? Bojdeuca lui Creangă - această butaforie de lux.

Mă tem că nu mai calc prin Iași dar nu am șanse să tac - trebuie zis.

Uăi, îmi trec toate sudalmele moldovenești prin cap - Ghicaso.

1, 8 milioane euro pentru această butaforie?

Trei ipostaze - 2023, anii 60, început de sec XX.

E o butaforie de lux? Ba mai mult - e un breloc electoral de lux pentru liberalii locali care au toate culorile banilor.

Poate totuși le faceți copiilor din Dallas acte să ajungă la școală - că ei încă sunt in epoca lui Creangă. Dacă nu știți vă ajut...

A propos: în Dallas găsiți bojdeuci autentice a la Creangă - care încă se dau cu var și pe jos se dă cu muruiala unde se mai pune balegă de cal...

Cum naiba să faci o butaforie de lux total împotriva a ceea ce era locul și Creangă? Modestia, căldura, tihna, sărăcia, discreția - era spiritul locului acela - cu poveste, umor și miros de balegă și borș. Spiritul locului a fost distrus.

A dispărut și toată verdeața aceea - aerul idilic.

Și poftim: noii moldoveni s-au boierit. Sper că a rămas bani și de mobilă Ikea.

A propos - intelighenția ieșeană, vă place? E tot ok așa? Hai că aduc o găleată de balegă când vin să muruim... (...) PS: se șoptește că pe bojdeucă sau dat doar vro 550.000 restul pe consolidare teren. Ieftinuț”, a spus Vasile Ernu, pe pagina sa de Facebook.

Alte reacții pe rețelele de socializare.

Comentatorii s-au dezlănțuit atât la postarea președintele CJ Iași, cât și a la cea de pe pagina oficială a instituției. Românii denunță o distrugere a patrimoniului cultural prin modificarea radicală efectuată în urma reabilitării. Vezi aici reacțiile, dar și explicația Consiliului Județean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.