Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoarea unui reporter către liderul PSD, Liviu Dragnea /OPINIE

Inquam Photos/ Octav Ganea
Dragnea

Domnule Liviu Dragnea,

Ultimele zile au fost extrem de agitate din punct de vedere politic, dar acum, la rece, un reporter ar dori să vă transmită câteva rânduri. Pe lângă agitația politică, ceea ce ne-a rămas nouă, reporterilor, întipărit pe retină este faptul că liderul partidului de guvernare și președinte al Camerei Deputaților a declarat război jurnaliștilor. Mai precis, nu neapărat jurnaliștilor, cât mai degrabă reporterilor din Parlament, în mare măsură cam aceiași reporteri care sunt acreditați de redacții și pentru a acoperi domeniul numit PSD.

Este inutil să vă amintesc veșnicul clișeu conform căruia ”niciun politician nu a câștigat un război cu presa”. Nici măcar nu cred că este vorba despre un război, ci despre niște principii, principii pe care în ultima perioadă pare că le-ați uitat sau le ignorați cu desăvârșire. De principiu, reporterul este acel om prin intermediul căruia vă transmiteți mesajele. Dumneavoastră vorbiți, noi punem întrebări și din acest dublu joc informația ajunge la public.

Pot să înțeleg că nu sunteți într-o situație comodă, dar faptul că atacați reporterii care pun întrebări incomode, indiferent că sunt de la Realitatea, Digi, Libertatea sau orice altă instiuție media nu este în regulă și asta din mai multe motive. Pot să înțeleg și faptul că, în ultima perioadă, vă simțiți oarecum hăituit, dar haideți să facem un mic exercițiu de imaginație. Să presupunem că dumneavoastră sunteți un om obișnuit, fără funcții politice și vedeți că partidul de la putere schimbă legislația penală în așa fel încât liderul acestui partid și mai mulți parlamentari vor scăpa de problemele din justiție. În acest context, nu vi s-ar părea normal ca jurnaliștii să-l întrebe pe acel lider despre modificările Codului Penal sau dacă este o simplă coincidență faptul că acest modificări îl salvează tocmai pe el?

De asemenea, pot să vă înțeleg nemulțumirea legată de faptul că întotdeauna jurnaliștii vă caută pe dumneavoastră pentru declarații. Este normal, atâta timp cât dumneavoastră ați monopolizat comunicarea PSD și, uneori, chiar a Guvernului. Este normal, atâta timp cât pozați în lider al partidului de guvernare, premier și orice altă opinie din PSD este irelevantă atâta timp cât nu o exprimă Liviu Dragnea. Aveți puterea de decizie, nu se mișcă un deget fără aprobarea dumneavoastră și este normal ca jurnaliștii să caute declarațiile omului cel mai avizat. Este o parte din ABC-ul presei.

Când jurnaliștii își fac treaba onest și pun întrebările care sunt de pus, în contextul dat, liderul partidului le răspunde veninos, îi trimite să facă plângeri la Parchetul General sau le explică că el nu dorește să plece ”ca un prost din această viață și din această funcție”. Nu vi se pare puțin necinstit?

Sunt reporter acreditat pe PSD și îi cunosc personal pe toți colegii din teren. Vă pot asigura că 90% dintre ei își fac treaba onest, cu principii și cu dorința de a relata cât mai corect. Faptul că vă adresăm întrebări incomode, asta nu înseamnă că suntem înregimentați politic sau că jurnaliștii au o problemă personală cu Liviu Dragnea. Probabil că dumneavoastră v-ați obișnuit să mergeți în emisiuni televizate de unde plecați fără nicio scamă pe sacou, dar rolul unui jurnalist nu este să-i adreseze politicianului întrebările care îi vin mănușă ci tocmai întrebările cele mai dificile. Oamenii de acasă, cei pentru care noi, jurnaliștii, lucrăm, să știți că ne judecă și nu de puține ori primim critici dure pentru că nu am adresat o întrebare unui lider politic.

Vă voi spune o poveste, de dată recentă. În 2014, Victor Ponta, candidat la prezidențiale și premier, ajunsese să aibă o relație dificilă cu reporterii din Parlament. După o perioadă de ”război” cu presa, publicul nostru și votanții policienilor au perceput faptul că Victor Ponta este arogant și agresiv, ceea ce i-a determinat pe mulți să nu-l voteze. După alegeri, Victor Ponta și-a înțeles greșeala și a încercat să aibă o relație cinstită cu jurnaliștii.

Nu vă îndemn să vă creați o relație privilegiată cu presa, pentru că nici asta nu este în regulă. Vă îndemn doar să aveți o relație cinstită, bazată pe respect reciproc. Faptul că stați închis în turnul de cleștar, faptul că intrați prin spate în propriul birou, faptul că v-ați făcut lift personal pentru a nu vă mai deranja jurnaliștii sau faptul că jigniți în mod repetat reporterii, asta nu reprezintă o relație cinstită.

Poate că ar mai fi multe de spus, poate că alți colegii ar putea să o spună mai bine, dar cred că măcar cu o parte din cele spuse sunt de acord și colegii mei, dar și oamenii care vă urmăresc de acasă.

P.S. Înțelegeți că 90% dintre reporteri nu sunt înregimentați politic și încearcă să își mențină imparțialitatea, unul dintre punctele trecute în fișa postului pentru un reporter. Și am să vă mai explic un lucru: politicienii pleacă și vin la putere, reporterii sunt tot acolo și, în mare parte, sunt aceiași oameni.

Cu respect,

Lucian Negrea, un reporter acreditat pe domeniul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.