DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Scurgeri de informaţii din raportul MCV clasificat. Se va sesiza Parchetul General?

MCV

După două zile de scandal între Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, pe tema clasificării draftului de raport MCV pe 2019, au apărut şi primele informaţii "pe surse" din document. Dacă e să ținem cont de informațiile apărute în spațiul public referitore la caracterul clasificat al draftului raportului MCV, Parchetul General ar trebui să se sesizeze pentru compromiterea acestor informații.

Vineri seara, ministrul Justiţiei a transmis un email preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM, în care îi informa că pot participa la un grup de lucru la sediul ministerului, a doua zi, sâmbătă, de la ora 12.00, pentru eventuale observaţii asupra draftului de raport MCV. Participarea era însă condiţionată de deţinerea unui certificat ORNISS, pentru că documentul a fost clasificat. CSM a reacţionat printr-un comunicat în care denunţa clasificarea şi termenul extrem de scurt de studiere a documentului ca pe o tentativă de a exclude Consiliul din procedură.

Dacă fostul ministru Tudorel Toader, în mandatul căruia s-au primit două rapoarte MCV (2017 şi 2018), a afirmat că în anii anteriori draftul nu era clasificat, ci doar confidenţial, Ana Birchall, actualul ministru al Justiţiei a susţinut că procedura de clasificare ar fi existat în fiecare an. Birchall a negat faptul că ar fi avut o implicare în clasificarea raportului MCV sau în termenul scurt de răspuns transmis către CSM.

"Minciuni! Procedura din acest an a fost exact ca și în anii trecuți, atât din punctul de vedere al regimului documentului, cât și a termenului de răspuns din partea autorităților române. Conform uzanțelor diplomatice Ministerul Justiției nu primește direct documentul, ci prin MAE. Ministerul Justiției nu a stabilit nici regimul juridic al documentului, draft raport MCV, nici termenul de răspuns", a afirmat Birchall.

A doua zi, în "horă" a intrat şi ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, care a susţinut că documentul a fost clasificat de MAE. "Precizăm, totodată, că proiectul de raport se clasifică pentru a respecta cerințele Comisiei Europene și că nu au existat abateri în anii anteriori nici în privința procedurii urmate, nici în privința termenului de răspuns din partea autorităților române", a transmis MAE.

După tot acest scandal instituţional, luni, site-ul Hotnews.ro publică "pe surse" informaţii din draftul de raport MCV. "Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani, au explicat pentru HotNews.ro surse oficiale care au consultat daftul documentului", se arată într-un articol apărut luni seara şi preluat rapid de toată presa.

Tocmai insistenţa Ministerului Justiţiei şi Ministerului Afacerilor Externe cu privire la clasificarea draftului de raport MCV generează, în urma articolului publicat de HotNews, probleme serioase din punct de vedere legal.

Potrivit art.304 din Codul Penal, "(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă."

Documentul s-a aflat doar la cele două ministere, astfel că o eventuală anchetă penală ar urma să vizeze aceste instituţii şi bineînţeles, participanţii la întâlnire de sâmbătă, de la ora 12.00, de la sediul Ministerului Justiţiei. "Dar să ştiţi că fiecare până la urmă o să răspundem, fiecare în dreptul nostru, pentru ceea ce am făcut şi ceea ce nu am făcut în acest raport. O să vedeţi mâine sau poimâine", a afirmat Ana Birchall, luni.

Fostul ministru Raluca Pruna explica acum câteva zile, într-un comentariu pe Facebook, motivele pentru care acest raport trebuia clasificat: "Dacă as fi fost ministru as fi procedat exact la fel, clasificam. Ca nu e pentru perpetuitate, e pana publica raportul autorul: Comisia Europeană. Și pentru ca in atmosfera de acasa nu as fi avut incredere ca unii interlocutori nu dădeau pe surse raportul publicității. Cu consecinta distrugerii încrederii Comisiei in partea romană." Se pare că nici aşa nu a mers...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.