Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunţă 'război' fără precedent între Parlament şi ÎCCJ. Se va ajunge la Curtea Constituţională (surse)

ccr

Aşa cum STIRIPESURSE.RO anunţa în exclusivitate - vezi AICI, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că unele modificări din legea privind organizarea judiciară, legate de constituirea completelor de cinci judecători, nu trebuie aplicate imediat. Posibila rezolvare a problemei pe căi disciplinare în justiţie este de fapt un cerc vicios, astfel încât problema ar putea fi, în final, tranşată de Curtea Constituţională.

Pe data de 20 iulie 2018 a intrat în vigoare noua formă a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, din pachetul denumit generic "legile justiţiei". Printre cele mai importante modificări care se referă la instanţe se numără şi cele care generează reconfigurarea unor complete şi a unor săli de judecată. Vizate sunt şi completele de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Astfel, preşedintele/ vicepreşedintele ÎCCJ, precum şi preşedintele secţiei penale nu mai sunt membri de drept în complete, ci pot face parte din acestea doar prin tragere la sorţi. În prezent, judecătorii care ocupă respectivele funcţii fac parte din complete în baza Regulamentului ÎCCJ. Pentru că textul de lege precizează că tragerea la sorţi a completelor are loc "la începutul fiecărui an", Colegiul de Conducere al ÎCCJ a considerat că actualele complete, configurate la finalul anului 2017, pot să rămână în componenţa actuală până la finalul anului, când se vor aplica noile prevederi legale.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluire-surpriză a unui preot: Ce regretă cel mai des românii pe patul de moarte

Decizia este una controversară nu doar pentru că există o opinie separată, ci şi pentru că există mai multe Curţi de Apel care au decis, potrivit unor răspunsuri oficiale pentru STIRIPESURSE.RO, că modificările sunt de imediată aplicare. Inspecţia Judiciară a fost sesizată de un ONG pe această temă, în acest moment având loc verificările prealabile.

Dacă Inspecţia Judiciară va constata nereguli în acest caz, va înainta acţiunea disciplinară către Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM. Este prima "instanţă" în acest caz, iar decizia Secţiei, indiferent care va fi ea, va putea fi contestată la... Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţie care este parte în conflict.

În fapt, situaţia ar una clasică pentru un conflict judiric de natură constituţională, potrivit unor surse juridice şi politice. ÎCCJ, parte a puterii judecătoreşti, refuză să pună în aplicare o lege adoptată de Parlament (puterea legislativă). Astfel, preşedinţii celor două camere ale Palamentului ar putea sesiza Curtea Constituţională.

Toate aceste etape ar trebui să se desfăşoare cu celeritate, pentru că miza este una uriaşă. Dacă se va ajunge la concluzia că ÎCCJ trebuia să reconfigureze completele, toate deciziile luate de cele două complete de 5 judecători, după intrarea în vigoare a modificărilor la legea 304/2004, vor fi lovite de nulitate. Printre cei care urmează să fie judecaţi de completele de 5 judecători de la ÎCCJ se află Liviu Dragnea şi Victor Ponta.

CITEȘTE ȘI: Ce NU ştiai despre colesterol: Rolul crucial pentru organism .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.