Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU pentru șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea: Un important personaj recunoaște că a sesizat Inspecția Judiciară și lansează ACUZAȚII GRAVE

adevarul.ro
cristina tarcea

Președintele ÎCCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, s-a ales cu o plângere la Inspecția Judiciară din CSM! Mărturisirea îi aparține chiar celui care a făcut-o, nimeni altul decât preotul Chris Terhes, președinte al Romanian Community Coalition.

Din SUA, Terhes a spus că sesizarea Inspecției Judiciare a făcut-o după ce a aflat că șefa ÎCCJ nu a pus in aplicare prevederile Legii 207/2018, prin care s-a modificat Legea 304/2004 inclusiv cu privire la completele de cinci judecatori de la ICCJ.

Citește și: Lovitură neașteptată pentru fostul principe Nicolae! Ce a decis Casa Regală

”In urma mai multor intrebari din partea presei, confirm faptul ca am facut in numele Romanian Community Coalition sesizare la Inspectia Judiciara impotriva presedintei ICCJ, Cristina Tarcea, pentru ca nu a pus in aplicare prevederile Legii 207/2018, prin care s-a modificat Legea 304/2004 inclusiv cu privire la completele de cinci judecatori de la ICCJ.

Constitutia spune ca "justitia se infaptuieste in numele legii", nu al protocoalelor, iar "justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante stabilite de lege".

Citește și: A apărut un nou lanț de magazine în România-Ce salarii oferă hard discounter-ul

Asadar, ICCJ nici nu face legea si nici nu poate fi deasupra legii, ci trebuie sa se supuna si ea legii, asemenea oricarei persoane si institutii din Romania.

Legea 207/2018, adoptata de Parlament, promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial, care a intrat in vigoare la 3 zile dupa publicare, a introdus noi criterii cu privire la completele de 5 judecatori de la ICCJ.

De ce conducerea ICCJ a ales sa nu puna in aplicare aceste prevederi ale legii este obligatia lor sa explice. Noi am solicitat Inspectiei Judiciare sa verifice aceste aspecte si sa actioneze in consecinta.

Citește și: O cunoscută prezentatoare de știri ar putea reveni la TV! Despre cine este vorba

STIRIPESURSE.RO a aratat intr-un articol cum restul instantelor din Romania s-au conformat cerintelor Legii 207/2018.

https://www.stiripesurse.ro/inalta-curte-de-casatie-si-cand…

Dat fiind, insa, ca "surse de la ICCJ" au facut public faptul ca presedinta ICCJ Tarcea e "anchetata" de Inspectia Judiciara, poate ar fi bine ca aceasta sa dea si explicatii publice cu privire la motivul pentru care nu a pus legea in aplicare.

Citește și: Anunț important de la Guvernul Dăncilă! Ce se întâmplă cu Programul Rabla

La intrebarea mai multor jurnalisti, de ce nu am spus noi primii ca am facut sesizare, ca ei sa poata anunta "pe surse" ca Tarcea e investigata de Inspectia Judiciara, le-am spus acelasi lucru:

Am pledat mereu pentru respectarea tuturor prezumtiilor atunci cand vine vorba despre justitie, iar aceleasi prezumtii i le-am respectat si presedintei Tarcea.

Citește și: Românii ar putea avea o nouă zi națională! Cu ce prilej și când ar putea fi instituită

Cand Tarcea a facut afirmatii publice, am spus public ce am considerat ca nu e ok. Cand am auzit ce deja se stie in toata justitia si presa de specialitate din Romania, ca actuala presedinta ICCJ Tarcea frecventa vilele SRI, i-am cerut sa clarifice public acest lucru, in primul rand pentru reputatia ICCJ.

Cand in diverse cazuri am luat la cunostinta despre fapte grave care erau publice, am ales sa facem publice si sesizarile.

Citește și: Un retailer spaniol și-a făcut marea intrare! Ce planuri are în România

Cand INSA a fost vorba despre chestiuni care nu erau publice in ceea ce o priveste pe presedinta Tarcea, am ales ca, dupa ce am facut sesizarea in cauza, sa nu spunem nimic nimanui, ci sa lasam Inspectia Judiciara sa faca verificarile de rigoare si sa actioneze in consecinta, in vederea descoperirii de indicii cu privire la savarsirea abaterilor disciplinare pe care le-am sesizat.

Acum, faptul ca de la ICCJ au iesit "surse" sa spuna la presa ca presedinta Tarcea este "anchetata disciplinar" de Inspectia Judiciara va arata, inca o data, cat de bolnava este justitia din Romania.

Citește și: Un deputat PSD îl pune la colț pe Eugen Teodorovici: ”Ideile lansate de domnul ministru contravin principiilor de bază ale social democraţiei”

Cum mai pot asemenea judecatori de la ICCJ respecta prezumtiile altora si oferi garantii de o justitie profesionista si democratica, cand nu-i respecta prezumtia de buna credinta si nevinovatie propriei presedinte?

Respectivele "surse" de la ICCJ au pus-o pe Tarcea intr-o situatie foarte delicata, confirmand public ca exista indicii ca aceasta a savarsit abaterile disciplinare pe care le-am sesizat.

Citește și: Concurență mare pe piața bancară! O nouă bancă vrea să dea credite ipotecare-Despre cine este vorba

"Cercetarea/anchetarea disciplinara" este faza care urmeaza "verificarii prealabile", care se face imediat dupa ce sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare trece de faza de regularizare (sa fie semnata, sa se descrie faptele, etc).

La faza verificarii prealabile "se stabilește dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare" (cf. art. 45 alin. (3) din Legea 317/2004).

Citește și: Lovitură grea pentru Simona Halep-WTA a făcut anunțul

In cazul in care nu exista indicitii, sesizarea se claseaza. In cazul in care, insa, se descopera indicitii, se trece la faza de "cercetare disciplinara".

Daca deja s-a depasit faza verificarii prealabile si s-a trecut la faza "anchetei disciplinare", cum spun sursele de la ICCJ, inseamna ca Inspectia Judiciara a gasit indicii cu privire la savarsirea a cel putin unei abateri disciplinare pe care am sesizat-o.

Citește și: S-a confirmat! Un cunoscut brand intră pe piața locală-De cine va fi adus

Revine acum Inspectiei Judiciara ca, in cadrul cercetarii disciplinare, sa stabileasca "faptele și urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârșite, precum și orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenței sau inexistenței vinovăției" presedintei ICCJ Cristina Tarcea (cf. art. 46 alin. (1) din Legea 317/2004).

Aceasta sesizare la Inspectia Judiciara se inscrie intr-o serie de actiuni pe care Romanian Community Coalition le-a facut si le va mai face pentru intarirea democratiei, independentei justitiei, apararii drepturilor omului si respectarii legii in Romania.”, scrie Chris Terhes, Romanian Community Coalition.

Citește și: Mirela Vaida, din nou pe sticlă! De ce proiect se va ocupa .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.