Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cere o REVOLUȚIE în Uniunea Europeană, din partea Comisiei Europene: 'Să se renunțe la votul unanim pentru cel majoritar'

Pierre Moscovici

Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a anunţat luni că va prezenta o propunere ca la nivelul Uniunii Europene să se treacă la regula majorităţii calificate în adoptarea deciziilor privind fiscalitatea, decizii care în prezent necesită un vot unanim al tuturor statelor membre, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Incredibil! Spitalele impun ‘taxa pentru mame’- Iată care este cauza

Propunerea va fi înaintată oficial marţi, a precizat Moscovici în faţa presei, fără să dea detalii despre ea, argumentând însă că actuala regulă a majorităţii i se pare ''paralizantă''. El a motivat astfel amintind că în cei patru ani de când este comisar european au fost adoptate 14 directive europene privind fiscalitatea, dintre care şapte au fost blocate în Consiliu din cauza opoziţiei unor state.

Deşi a recunoscut că aprobarea propunerii sale privind schimbarea respectivei reguli de vot necesită unanimitatea, Moscovici a pledat pentru ''o abordare realistă'' şi ''progresivă'', susţinând că ''unanimitatea nu protejează suveranitatea'' naţională a satelor membre ale UE. El s-a declarat partizan al construirii unei aşa-numite ''suveranităţi europene'' fără de care, crede Moscovici, ''vom fi slăbiţi în faţa restului lumii''.

Moscovici a promis totuşi că la Bruxelles nu se va examina vreo iniţiativă de armonizare a politicilor fiscale ale statelor UE, iar acţiunea Comisiei Europene s-ar limita la ''armonizarea regulilor''. El a estimat în acest sens că nu diferitele cote de impozit pe venit practicate de statele UE reprezintă o problemă, ci ''optimizarea (fiscală) agresivă practicată de companii'', erodarea bazelor de impozitare şi frauda, sugerând, de exemplu, să se poată decide prin majoritate calificată în chestiuni precum taxarea giganţilor din sectorul internetului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.