Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se execută Vladimir Putin? Agenția Internațională de Energie cere Rusiei să furnizeze mai multe gaze Europei

Tass
Vladimir Putin

International Energy Agency a cerut Rusiei să furnizeze mai multe gaze naturale Europei, pentru a ajuta la atenuarea creșterii prețurilor la energie, scrie CNN.

Agenția cu sediul în Paris a declarat că, în timp ce Rusia își îndeplinește contractele pe termen lung către clienții europeni, exporturile au scăzut față de nivelul din 2019. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene.

"IEA consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea gazelor în Europa și pentru a se asigura că stocurile sunt la niveluri adecvate în pregătirea pentru sezonul de iarnă care urmează", a declarat observatorul energetic. "Aceasta este, de asemenea, o oportunitate pentru Rusia de a-și evidenția poziția de furnizor de încredere pe piața europeană", a adăugat aceasta, scrie mediafax.ro.

Înființată în 1974 de cele mai bogate economii din lume ca răspuns la un embargo petrolier, AIE monitorizează aprovizionarea globală și tranziția către surse de energie durabile.

Prețurile gazelor au crescut brusc în întreaga Europă ca urmare a epuizării stocurilor, a redresării puternice a cererii, în special din Asia și a aprovizionării reduse din Rusia. Alți factori includ un sezon rece și îndelungat din Europa iarna trecută și o producție de energie eoliană mai scăzută în ultimele săptămâni, potrivit IEA. Prețurile la electricitate cresc, de asemenea.

Într-o declarație adresată CNN Business, Gazprom a declarat că a crescut exporturile de gaze în acest an la un nivel „apropiat de maximul înregistrat istoric”, atins în 2018. „Gazprom furnizează gaze în conformitate cu solicitările clienților, în deplină conformitate cu obligațiile contractuale existente și încearcă să satisfacă cererile de aprovizionare suplimentară datorită posibilităților disponibile", a adăugat aceasta.

Creșterea prețurilor la gaz, cărbune și carbon în Europa a adus prețurile energiei electrice la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu. În Germania și Spania, prețurile din septembrie au fost de aproximativ trei sau patru ori mediile observate în ultimii doi ani, potrivit IEA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.