Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri noi pentru Congres. Pe cine vrea Blaga. Rolul Cotroceniului și ofensiva vechilor liberali

dpa
ochi sifoane secret

Povestea cu scaunul și mai ales cu plăcutul lui pare a se potrivi de minune în ”noul” PNL. Deși atunci când s-a decis alegerea ei ca președinte interimar al partidului Raluca Turcan promitea că nu are gânduri să candideze la congres și că va asigura doar un interimar... acum lucrurile par a fi evoluat.  Din total neinteresată a devenit direct și foarte interesată. Asta dacă îi ascultăm pe liderii PNL care sub anonimat sau sau fără încep să vorbească și acuză o conjurație a lui Vasile Blaga și alți câțiva lideri care vor să își conserve pozițiile de putere din partid. De cealaltă parte, nici vechii liberali, în frunte cu   secretarul  general interimar, Marian Petrache, nu stau  cu mâinile în  sân.

Vezi și: Alina Mungiu-Pippidi șochează din nou: Protestatarii, mobilizați de serviciile secrete?

Vezi și: Florian Coldea RUPE TĂCEREA după ce a fost trecut în REZERVĂ

Surse la vârful PNL susțin că vechi pdl-iști de vază s-au întâlnit de curând la Giurgiu și s-a convenit susținerea Ralucăi Turcan în Congresul care se apropie cu pași repezi. La întâlnire au participat Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Raluca Turcan și alți mulți actuali și foști parlamentari care provin din vechiul PDL. Surse participante la întâlnire susțin pentru stiripesurse.ro că s-a spus în clar că președintele Klaus Iohannis și-ar dori ca Raluca Turcan să continue ca și președinte ales al PNL:

”Ne-au spus că Iohannis o susține pe Raluca. Cică e din Sibiu și că se cunosc, că lucrează e mult și că oricum Raluca vine la pachet cu o chestie mai mare de PR care ar lucra pentru Cotroceni. Nu au vorbit prea mult, dar au dat de înțeles că lucrurile sunt ca și aranjate pentru că președintele și-ar dori liniște în partea aia pentru alegerile prezidențiale”, a afirmat un participant sub protecția anonimatului.

Cu toate acestea la finalul  discuțiilor s-a desprins un alt favorit.   Deși propusă  inițial de  Blaga,   foștii pedeliști s-au  dovedit refractari  la ideea candidaturii  fostei pupile  a lui Theodor Stolojan și au preferat mai degrabă să-și facă cunoscută susținerea  pentru Cătălin Predoiu, care  deja și-a asumat public candidatura.

" Ea se vrea candidat  la Convenție, dar nu se bucură de simpatia colegilor. Partidul ăsta nu va mai  susține încă o femeie  după dezastrul din ultimii doi ani.  Am încercat   un experiment, nu ne mai permitem încă unul în aceeași direcție. Performanțele  de la Sibiu nu-i aparțin  doar  ei, ci întregii  organizații și mai ales aportului de imagine pe care  îl are Iohannis  în oraș, ca fost primar",  ne-au explicat surse de la vârful PNL.

Vechii liberali însă au impresia că în fapt asistă la o mai veche ”promisiune” a celor de la fostul PDL care avertizau că vor prelua partidul cu totul pentru că sunt singurii care au expertiza conducerii unui partid.

Un  rol important în ecuația de putere  ce se  înfiripă  între cele  două tabere îl are însă secretarul general interimar, Marian Petrache. oficial, acesta  pozează, alături de alți vechi liberali, în  colegii de partid sătui de scandalurile interminabile din partid. În  fapt,  Petrache testează apele  în PNL și speră, ca  prin poziția  sa moderată, să creeze puntea  necesară pentru  a aduna aderenți  și din partea  fostului PDL pentru propria sa candidatură la șefia PNL, ne-au dezvăluit  sursele citate.

" Statutul PNL  este precis prin criteriile de integritate asumate. Dacă Ludovic Orban și Dan Motreanu  nu-și rezolvă problemele în instanță în  timp util,   ei nu vor  putea candida din zona vechiului PNL. În  acest caz, Petrache vrea să-i adune pe vechii liberali și nu numai  în jurul său. Deja  se mișcă și are întâlniri cu lideri locali  din ambele tabere și  spune  oricărui din  partid care-și pleacă urechea  spre el  că va  veni  cu un proiect  care să  reconstruiascaă și să unifice  cu adevărat partidul", ne-au explicat sursele citate.

De altfel, Petrache a ales să nu provoace  un conflict intern deschis, odată ce vestea conspirației fostului PDL de la Giurgiu a ajuns  și la urechile  vecilor liberali.  O parte din aceștia i-au cerut socoteală președintelui interimar, dar explicațiile  le-au primit, spre surpriza lor, din partea  lui Petrache. Secretarul  general  le-au comunicat  nemulțumiților că nu e vorba de nici un fel de conspirație, ci doar de un tur neoficial al filialelor făcut de președintele interimar Raluca Turcan la sugestia sa, pentru a testa care mai e starea de spirit la o luna după pierderea catastrofală a alegerilor parlamentare.

Cu toate acestea,  modul în care  Petrache își joacă cartea a provocat  supărare în rândurile  vechilor  liberali. Unii dintre liderii de filiale au impresia că liderul de la Ilfov nu s-a dezbărat de vechile sale metode de joc la dublu și că  ar pregăti mai degrabă terenul pentru cealaltă tabără, în detrimentul propriilor lor interese, mai spun sursele citate.

Vezi și: Thriller-ul GRAȚIEREA, episodul trei: Ce aduce nou ordonanța Guvernului Grindeanu

Vechii liberali sunt nemulțumiți, printre altele,  de felul în care s-au împărțit funcțiile parlamentare și au acuzat conducerea că se menține clivajul vechi PDL vs. vechi PNL prin întâniri de genul celor de la Giurgiu unde oamenii din teritoriu sunt deja montați cu cine să meargă la congres și mai ales indicația că totul ar fi orchestrat de la Cotroceni.

Lideri vocali cu ambiții de posturi de conducere la unele comisii parlamentare, ca Daniel Zamfir, Ben Oni Ardelean și chiar un fost pdl-ist căzut în dizgrația foșilor lui colegi au avut contre dure pe temă cu secretarul general interimar. Chiar și Ludovic Orban a izbucnit pe Facebook și a criticat în termeni duri ”întâlnirile sectare a liderilor care au prăbușit partidul” - DETALII.

În replică, Raluca Turcan a reproșat Grupului PNL de la Senat, compus în majoritate din vechi liberali, că au făcut o întâlnire de care ea nu a fost anunțată, ceea ce i-a făcut pe senatori să explodeze reproșându-i președintelui interimar că promovează doar ”nulități” pdl-iste:

Cum să facă măi frate așa ceva? A pus numai nulități peste tot. Eu înțeleg că îți place să îți spună că ești foarte frumoasă, că ți-ai tras ciubote noi și că freza pe invers te aranjează mai bine că coc-ul de ieri, dar aici e vorba de un partid. Merg cu pași rapizi spre cimitir cu partidul ăsta. Nu credeam că după Gorghiu poate veni cineva mai prost președinte... dar uite că se poate”, a declarat unul din contestatari sub protecția anonimatului.

Nemulțumiții susțin că în curând vor fi pierderi în efectivele parlamentare pentru că sunt cel puțin 5-6 angajați în discuții cu PSD-ALDE: ”E mare păcat să plece (rostește un nume și roagă să nu îl pomenim), dar mi-a zis că dacă se decide nu o face pentru nici o funcție ci doar pentru că își dorește într-un partid normal la cap, unde se mai poate și construi”, ne-a spus un alt parlamentar al PNL care contestă actuala conducere interimară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.