Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pleacă în valuri din sistem: Procurorul care instrumentează dosarul '10 august' se pensionează

diicot agerpres

Zeci de magistraţi şi-au depus cereri de pensionare în ultimele săptămâni, pe fondul deciziei Parlamentului de tăiere a pensiilor de serviciu, dar şi a selecţiei ministrului Predoiu pentru conducerea parchetelor, unde meritocraţia a fost victimă colaterală. Pe lista celor care îşi cer ieşirea din sistem prin pensionare se află şi Doru Gabriel Stoica, procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT.

Doru Gabriel Stoica este procurorul care instrumentează dosarul "10 august", alături de şefa interimară a DIICOT, Giorgiana Hosu. Stoica a fost propus pentru funcţia de şef de secţie în urmă cu un an, de ministrul Tudorel Toader. Secţia pentru procurori a CSM va decide în şedinţa din 11 februarie asupra cererii de pensionare a lui Doru Gabriel Stoica.

Secţia Parchetelor militare a declinat, în iunie 2019, la DIICOT dosarul privind intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august 2018. Potrivit Parchetului General, competenţa DIICOT este atrasă de dispoziţiile art. 412 din Codul penal cu referire la art. 397 alin 2 din Codul penal, dispoziţii care incriminează tentativa la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale. Anterior, DIICOT ceruse spre studiu dosarul pentru a vedea dacă există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale între dosarul de la Secţia Parchetelor militare şi cel de la DIICOT. La DIICOT mai exista şi un dosar în care erau investigate evenimentele din 10 august, deschis ca urmare a unei sesizări depuse de Jandarmeria Română în septembrie 2018, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal).

În dosarul preluat de la SPM sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august 2018 la protestul din Piaţa Victoriei. Este vorba de colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, dar şi secretarul de stat Dan Chirică.

Procurorii militari susţineau că "mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.