Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește sacrificarea lui Nicușor Dan pe altarul eșecului Schengen (SURSE)

Foto Inquam Photos / Octav Ganea
nicusor dan

Redacția noastră a intrat în posesia unor informații extrem de interesante și bine protejate, din interiorul PNL. Se pare că zilele acestea au loc discuții aprinse printre liberalii conștienți de situația delicată a partidului. Pe de o parte, cei mai cu experiență știu că decontul politic al respingerii admiterii în Schengen va aparține preponderent formațiunii din Aleea Modrogan, mai cu seamă că atât președintele Iohannis, cât și ministerele de linie (Externe și Interne) le aparțin.

În acest context, o strategie interesantă, avându-i inițiatori pe vechii lideri ai PDL, pare să fi fost pornită, cu scopul de a „împușca măcar doi iepuri” deodată. Astfel, unul dintre cei mai influenți „combinatori” politici ai liberalilor s-ar fi exprimat în acest weekend, într-un cerc restrâns, cu privire la strategia de diminuare a pagubelor, în paralel cu obținerea unor avantaje majore în interiorul partidului.

Sub protecția anonimatului, unul dintre participanți ne-a relatat discuția: „E clar că PSD se va spăla pe mâini de acest eșec, deja Marcel (n.r. Ciolacu) anunță că dreapta europeană e de vină, adică direct săgeată la noi. Iar după ce lumea se va dumiri că nici sasul (n.r. președintele României) nu prea s-a implicat, tot la noi în curte rămâne problema. Trebuie să găsim alt subiect politic, iar cel mai bun este Bucureștiul. Frig este, apă caldă nu prea, tramvaiele noi au probleme, toată lumea e nemulțumită. Dacă îi retragem sprijinul (n.r. politic lui Nicușor Dan), îl liniștim și pe Ciprian (n.r. Ciucu), îi dăm o gură de oxigen și generalului, mai recuperăm câteva procente în București și blocăm și aberația cu al doilea mandat, că cică mai sunt unii care cred că o putem bate pe Firea cu Nicușor.”

Ei bine, cel puțin câteva știri din ultimele zile par să confirme ipotezele sursei noastre, despre care am mai vorbit -  aici. Premierul Nicolae Ciucă a transmis o solicitare fermă către PNL București, de a cere urgent lui Nicușor Dan rezultate măsurabile în primele 6 luni ale anului viitor. Este un al doilea semnal de presiune din partea liderului liberal, după ce acesta se delimitase recent de edil și îi refuzase banii ceruți pentru plata datoriilor ELCEN.

În replică, probabil sfătuit de aliații săi din PNL și Forța Dreptei, Nicușor Dan a replicat, chiar a doua zi: „În ceea ce priveşte discuţia cu conducerea centrală a PNL, abia o aştept. [...] Vreau să discutăm foarte serios ce facem cu oraşul ăsta”. Deși poate părea tardivă o „discuție serioasă” abia la jumătatea mandatului, e clar că ironia e o ripostă la ultimele atacuri venite din partea grupării fostului PDL, prin foștii jurnaliști Rareș Bogdan sau Silviu Mănăstire.

Pragmatici și uniți în interiorul PNL, membrii fostei garnituri a lui Traian Băsescu știu că declinul vizibil al administrației Bucureștiului va fi dublat, în curând, de acuzațiile cu iz penal la adresa primarului general și de rezultatele blocajului urbanistic generator de pagube economice și sociale uriașe: 5% scădere a PIB, mii de falimente în industrie și zeci de mii de șomeri, conform analizei specialiștilor.

Rămâne de văzut dacă planul pus la cale în culisele PNL va reuși să rupă coaliția PNL-USR din Capitală și să salveze imaginea liberalilor după eșecul Schengen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.