Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se REPETĂ povestea testelor rapide care ACUM sunt bune: medicii DESFIINȚEAZĂ testele pe salivă

Mediafax
Teste saliva

Informațiile despre eficacitatea testelor pentru diagnosticarea COVID-19 utilizând saliva nu sunt încă suficiente, rezultatul lor urmând să die reinterpretate, a declarat, marți, dr. Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Întrebată, marți, în conferință de presă, dacă la nivelul INSP se ia în calcul introducerea în metodologie a testelor non-invazive, precum cele din salivă, dr. Pistol a spus că nu s-a produs încă o modificare a definiției de caz la nivelul UE.

Citește și: DESCINDERI la o agenție de turism din Capitală: compania oferea TESTE FALSE de coronavirus clienților

„Cel puțin deocamdată la nivelul UE nu s-a produs o modificare a definiției de caz care să ia în calcul tipul de probă salivă. Noi analizăm în acest moment (...) informații de la alte state membre. Aceste teste care utilizează ca probă nu extrudatul nazo-faringian, ci saliva, sunt utilizate în câteva state, însă deocamdată pentru a îndeplinit criteriile de introducere în lista probelor acceptate, criterii care sunt definite în documentele UE. Mai au nevoie de studii”, a spus directorul CNSCBT.

Astfel, în România, nu sunt interzise testele din salivă, dar acestea trebuie reinterpretate.

„Nu interzicem, dar noi încercăm să facem o gândire în sensul interpretării acestor rezultate, pentru că este important ca tot timpul să le interpretăm având în vedere consecințele care pot fi majore, respectiv un caz negativ în ce măsură este cu adevărat negativ, un caz pozitiv în ce măsură est cu adevărat pozitiv, cu toate consecințele (...). Bineînțeles că acolo unde avem simptomatologie este foarte simplu. Unde nu avem simptomatologie este mai dificil. Această chestiune se află în dezbatere, modificarea definiției de caz la nivel european încă nu s-a produs, mai este nevoie de informații. Ceea ce discutăm deocamdată este necesitatea confirmării prin teste deja cunoscute a persoanelor care au efectuat anterior un test utilizând saliva ca să fim convinși că acest caz este cu adevărat pozitiv”, a mai spus dr. Adriana Pistol.

Posibilitatea testării pentru SARS-CoV-2 din salivă este o chestiune intens discutată în spațiul public, deoarece, fiind non-invaziv, ar putea fi acceptat mai repede în școli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.