Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seceta şi reflexele protecţioniste perturbă pieţele cerealelor

cereale

Valuri de căldură din India până în Etiopia, impasul creat de conflictul din Ucraina: pe o planetă în criză în care reflexele protecţioniste se înmulţesc, preţurile cerealelor, mereu foarte mari, oscilează în funcţie de turbulenţe, relatează AFP.

Cea mai mică veste despre o mică şansă de a exporta mai multe cereale din Ucraina sau promisiunea unor averse pe câmpiile franceze de grâu sunt întâmpinate cu uşurare de pieţele mondiale subminate de lipsa de certitudine, apreciază analiştii, potrivit Agerpres.ro.

După şedinţe intense, preţul grâului a scăzut miercuri, apropiindu-se de pragul de 400 de euro pe tonă - traversat în urmă cu 11 zile - după o şedinţă record de peste 444 de euro pe 17 mai pe Euronext.

India, al doilea mare producător din lume afectată de o caniculă excepţională, a anunţat pe 14 mai interzicerea totală a exporturilor sale de grâu (estimate la aproximativ 8 milioane de tone în 2021-2022). Dar ţara va exporta în cele din urmă stocuri care au fost deja vândute.

''Piaţa se relaxează puţin, mai ales după clarificarea situaţiei Indiei'', a declarat Gautier Le Molgat, de la Agritel.

Dar, avertizează el, ''tendinţa generală rămâne optimistă: asistăm la mai multe mici corecţii legate de contextul geopolitic şi de vreme decât de o scădere durabilă a preţurilor''.

Printre ştirile liniştitoare, prognozele meteo mai favorabile în Statele Unite, în special privind ''producţia de porumb''. ''Am plantat mai mult decât se aştepta piaţa, în special porumb'', a spus Jason Roose de la US Commodities.

Un alt element de bază pentru culturile de porumb, apreciază Dan Cekander de la DC Analysis, este încheierea unui acord între Brazilia şi China, care va autoriza importul de porumb brazilian.

În ceea ce priveşte grâul - chiar dacă rămân în continuare preocupările după valurile de căldură din Europa - semănatul în Ucraina este mai puţin catastrofal decât se credea: 60 până la 80% din suprafeţele de cereale au fost plantate, estimează Jason Roose.

În acest context tensionat în care inflaţia explodează - ONU estimând că în luna mai, ''mai mult de 200 de milioane de oameni se confruntă cu foamete acută'' - reflexele protecţioniste se înmulţesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.