Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU solicită o transformare a sistemelor alimentare pentru a 'proteja' planeta

novinte.com
antonio guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat joi o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP.

''Războiul de pe planeta noastră trebuie să înceteze, iar sistemele alimentare sunt una dintre cheile păcii'', a insistat Guterres, organizator al unui summit mondial virtual privind sistemele alimentare, în marja Adunării Generale anuale a organizaţiei.

Comunitatea internaţională trebuie să se doteze cu ''sisteme alimentare care ne protejează planeta'', a pledat secretarul general al ONU.

''Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta'', a apreciat el. ''Peste tot, trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile'', a insistat el.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să ''pună capăt şi malnutriţiei'' datorită unei ''investiţii programate pe mai mulţi ani de peste zece miliarde de dolari destinate să accelereze transformarea unor sisteme alimentare'', potrivit unui comunicat de la Casa Albă, potrivit Agerpres.ro.

Foametea este în creştere în lume, schimbările climatice se accelerează şi ameninţă producţia agricolă: în acest context îngrijorător ONU a organizat joi, după un an şi jumătate de pregătire, acest summit mondial cu 85 de şefi de stat şi de guvern pentru a încuraja statele să îşi reformeze sistemele alimentare în încercarea de a face faţă provocărilor.

Miza este imensă. Se consideră că sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Şi foametea continuă să crească: afectează 811 milioane de oameni în întreaga lume, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui raport al ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.