Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretul somnului

wake up

După cum bine știm, există persoane care merg la culcare foarte devreme şi se trezesc în zori, iar alţii reuşesc să doarmă mai puţin de şase ore pe noapte şi totuşi sunt foarte eficienţi şi optimişti. Cu alte cuvinte, lenea are orele numărate.
 Somnul nostru este reglat de ritmul circadian, adică un fel de ceas intern care face celulele să funcţioneze în acelaşi ritm. Partea creierului care se ocupă de acest proces se numeşte nucleul suprachiasmatic. Unele persoane pur și simplu reușesc în mod normal să adoarmă devreme seara, în timp ce alții sunt făcuți să reziste cu ochii deschiși până la ore târzii în noapte. Adulţii, în general, au nevoie de șapte sau opt ore de somn pentru a funcţiona la parametri optimi, dar 1% din populaţie reuşeşte să se descurce destul de bine doar cu șase ore de somn sau mai puţin. Aceste persoane, atunci când se trezesc, sunt odihnite, optimiste şi pline energie, gata să facă faţă cu zâmbetul pe buze problemelor zilnice.

O problemă de gene

 Louis Ptáček şi soţia lui, Ying-Hui Fu, ambii cercetători la Universitatea California, San Francisco, au constatat că aceste comportamente sunt dictate de gene şi, prin urmare, acum le investighează pentru a le afla secretul. Găsirea mecanismului care le pune în mişcare ar însemna să îl poată transfera altor persoane, făcându-le mult mai eficiente, odihnite şi fericite. Dar nu numai atât, descoperirea genelor care reglează obiceiurile de somn ar putea fi de mare ajutor în tratarea bolilor grave. De exemplu, este cunoscut faptul că, în lupta cu cancerul, ciclurile de chimioterapie sunt mai eficiente în anumite momente ale zilei, atunci când organismul este mai odihnit. O reglare mai bună a somnului ar face aceste tratamente mai eficiente pentru toți. 
Genele care reglează aceste mecanisme sunt multe, dar dr. Fu a descoperit cel puţin o mutaţie a genei Dec2, care este foarte frecventă la persoanele care pot dormi mai puţin de șase ore. Aşadar, o studiază la pacienţii săi, pentru a vedea dacă aceasta este cheia şi dacă o poate reproduce şi la alte persoane.
Dr. Ptáček a identificat, în schimb, o mutaţie în gena Per2, care influenţează ritmul circadian. El studiază, de asemenea, pentru a înţelege dacă este posibil să o transfere altor fiinţe umane, în cazul său, în special pentru a favoriza tratamentul unor boli, cum ar fi cancerul. Manipularea genetică a somnului, pe scurt, ar putea deveni în curând realitate, pentru a ne schimba obiceiurile, făcându-ne mai eficienţi şi mai puţin leneşi şi, în acelaşi timp, îmbunătăţind starea sănătăţii noastre.

sursa: gds.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.