Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sectorul forestier şi industria lemnului sunt esenţiale şi trebuie ajutate să îşi continue activitatea, spun federaţiile

lemne sector 4

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva şi Comunitatea Forestierilor din România - Fordaq solicită listarea sectorului forestier şi a industriei lemnului între activităţile esenţiale care trebuie ajutate să-şi poată continua activitatea în această perioadă, potrivit Agerpres.

"Domenii considerate esenţiale în România în această perioadă, cum sunt cel al energiei, cel alimentar şi medical, sunt susţinute de activitatea din sectorul forestier şi a industriei lemnului.

Pentru a nu exista blocaje care să îngreuneze situaţia economică şi socială actuală, organizaţiile reprezentative din domeniu avertizează că sectorul forestier şi industria lemnului sunt esenţiale şi trebuie ajutate să-şi poată continua activitatea, lăsând la latitudinea antreprenorilor decizia de a continua sau nu, în raport cu condiţiile efective şi cererea pentru produsele sectorului", se arată într-un comunicat al celor două organizaţii forestiere, transmis joi AGERPRES.

Vezi si: Strigătul de revoltă al unui doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme

Potrivit sursei citate, industria celulozei şi hârtiei este una de maximă importanţă deoarece contribuie inclusiv la fabricarea de măşti de protecţie, în contextul epidemiei de COVID-19 prin furnizarea de materia primă, pornind de la lemn brut transformat în celuloză.

De asemenea, la fel de esenţiale sunt industria ambalajelor, de care este legată funcţionarea industriei alimentare, şi industria paleţilor, ca una suport pentru industria alimentară şi transporturile de marfă.

"Ca toate acestea să funcţioneze în condiţii optime, sectorul de exploatare şi de prelucrare primară a lemnului trebuie să rămână active. Mai mult de atât, în România avem specificul dependenţei populaţiei, într-o proporţie de peste 50%, de încălzirea directă cu lemne de foc.

Suplimentar, avem comunităţi întregi, instituţii publice, spitale, administraţii publice şi gospodării care au ca furnizor pentru apă caldă şi căldură sisteme centralizate bazate pe biomasă lemnoasă. De menţionat în context şi sistemele de încălzire bazate pe peleţi şi bricheţi", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii organizaţiilor din sectorul forestier consideră că o atenţie specială trebuie acordată în această perioadă şi pazei pădurilor.

"Atragem atenţia că, în situaţii de criză şi presiune economică, cu atât mai mult este importantă paza pădurilor, deci toată administraţia silvică nu se poate opri. Un argument suplimentar este legat de existenţa unui volum mare de doborâturi de vânt în pădurile României. Suprafaţa de păduri afectată, cu diferite grade de intensitate, a fost estimată la peste 100.000 hectare, cu un volum de masă lemnoasă de peste două milioane de metri cubi. Cea mai mare parte din acest volum este reprezentată de masa lemnoasă de răşinoase, care trebuie exploatată şi valorificată cu celeritate, ideal până la începerea sezonului cald. Arborii doborâţi constituie mediul propice de dezvoltare pentru gândacii de scoarţă, insecte dăunătoare capabile să infesteze suprafeţe mari de păduri, pornind de la focare locale de arbori doborâţi de vânt", se mai spune în comunicat.

În opinia federaţiilor silvice, administrarea pădurilor, sectorul de exploatare şi industria lemnului trebuie să poată menţine activităţile şi au nevoie de sprijin în acest sens, întrucât conjunctura economică conduce la o reducere a cererii către sectorul de exploatare a masei lemnoase, care se regăseşte în plin sezon, cu stocuri mari şi contracte în derulare.

"Până acum, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva nu a anunţat măsuri care să limiteze blocajele, precum: acceptarea rezilierii amiabile a contractelor, deblocarea garanţiilor, reeşalonarea contractelor sau suspendarea acestora pe perioada situaţiei de urgenţă, la cererea operatorilor economici. Nici situaţia RNP - Romsilva şi a administraţiilor silvice nu este simplă: nu îşi pot suspenda activitatea, dar în acelaşi timp nici nu au resurse financiare să o continue. Ne uităm şi la exemplul Statele Unite ale Americii unde forţa de muncă şi activităţile de administrare a pădurilor, sectorul de exploatare şi industria de prelucrare a lemnului au fost incluse în lista celor esenţiale care nu îşi pot opri activitatea, sectoare cheie pe lanţul de resurse esenţiale, inclusiv în combaterea crizei de coronavirus", precizează reprezentanţii Nostra Silva şi Fordaq.

În acest context, este imperios necesar ca pentru sectorul forestier - industria lemnului să fie adoptat un plan de măsuri specific care vizează: plata imediată a ajutorului de minimis pentru paza pădurilor către ocoalele silvice, pentru trimestrul IV 2019 şi trimestrul I 2020; plata imediată a compensaţiilor pentru pădurile încadrate în grupele funcţionale T1 şi T2, plăţi restante parţial din 2018;

plata pentru angajamentele de silvomediu. "Ministerul Agriculturii a întârziat efectuarea plăţilor pe această măsură, ceea ce compromite depunerea cererilor şi pentru actuala sesiune care este deschisă, dar din cauza neefectuării plăţilor pentru anul trecut măsura se compromite şi este accesată într-o proporţie foarte redusă", se mai arată în comunicat.

Silvicultorii mai solicită introducerea unei scheme de ajutor de stat pentru administratorii de păduri, inclusiv RNP - Romsilva, pentru că administratorii nu vor putea trece această conjunctură fără ajutor, reglementarea constatării situaţiei de forţă majoră, astfel încât să se clarifice aplicabilitatea pentru actuala situaţie de urgenţă în executarea contractelor.

"Administratorii de păduri vor trebui să găsească soluţii de flexibilizare a contractelor şi cu siguranţă vor găsi, dacă va exista cadrul legal creat. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este absent complet. Nicio consultare, niciun plan de măsuri. Sunt zile critice, iar greşelile au costuri economice şi sociale imense. Sectorul forestier şi industria lemnului sunt esenţiale, vor să ajute, trebuie ajutate să-şi continue activitatea", au mai spus reprezentanţii Nostra Silva şi Fordaq.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.