Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Securitatea energetică a UE prioritatea Comisiei Europene

European Parliament
UE PE parlamentul european

Furnizarea constantă de energie este un lucru pe care îl luăm adesea de la sine, potriuvit ec.europa.eu.

Asigurarea furnizării de energie este vitală. Se asigură că locuințele noastre sunt încălzite - sau cu aer condiționat - că putem telefona, folosi lumini și computere și că funcționează spitalele noastre, transportul public și alte servicii esențiale, cum ar fi distribuția apei.

Cum contribuie UE la asigurarea securității energetice pentru cei aproape 500 de milioane de cetățeni? Și ce se întâmplă dacă securitatea furnizării de energie este amenințată?

Electricitate și gaz - fluxuri neîntrerupte

Un rol esențial este încurajarea cooperării transfrontaliere și a interconexiunilor pentru a face fluxul energetic mai ușor pe întreg teritoriul UE.

Când nu există soare sau vânt care să producă energie electrică, este esențial ca o țară din UE să se poată baza pe importurile de electricitate produsă într-o țară vecină a UE.

Pentru ca sistemul energetic european să fie capabil să facă față unor posibile perturbări, UE promovează, de asemenea, o mai mare diversificare a surselor de aprovizionare, de exemplu, având la dispoziție o gamă mai largă de energii regenerabile și soluții de stocare a energiei, astfel încât dacă o sursă nu reușește, alta poate compensa .

Citește și: Revoluție în Poliție! Sistem de recunoaștere facială pentru IGPR! Achiziție de aproape un milion de euro!

În mod similar, menținerea furnizării stabile de energie electrică pentru toți europenii nu este o sarcină ușoară, având în vedere că rețeaua electrică din UE este unul dintre cele mai mari și mai complexe sisteme din lume.

La fel ca în cazul conductelor de gaz, rețelele electrice sunt puternic interconectate în Europa și cu mult dincolo de UE. O întrerupere într-o țară poate declanșa opriri sau lipsa de aprovizionare în alte zone și țări. Comisia Europeană lucrează pentru a se asigura că aprovizionarea noastră cu energie electrică este sigură și fiabilă, deși o piață de electricitate bine proiectată și funcțională, astfel încât energia electrică să fie întotdeauna disponibilă acolo unde este nevoie.În ceea ce privește gazul, Europa se bazează foarte mult pe aprovizionarea din afara UE. Prin urmare, trebuie să minimalizăm riscurile, fie pe probleme care înconjoară infrastructura critică care aduc fizic gazul în Europa, fie pe probleme geopolitice care creează incertitudine în legătură cu relațiile noastre cu furnizorii.

Și dacă există o criză ...?

O pregătire adecvată pentru riscuri și o cooperare transfrontalieră fără probleme sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea sau gestionarea situațiilor de criză, astfel încât statele membre sunt atât dispuse cât și capabile să lucreze împreună în solidaritate în caz de lipsă.

Unul dintre instrumentele legislative adoptate recent de UE este Regulamentul privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice.

Citește și: Înregistrare explozivă! Raed Arafat somează firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed

Această lege a fost adoptată în 2019 ca parte a pachetului de energie curată pentru toți europenii și prevede ca statele membre să lucreze pentru a identifica toate scenariile posibile de criză la nivel național și regional care ar putea afecta aprovizionarea cu energie electrică.

Pe baza acestor scenarii, autoritățile au sarcina de a dezvolta planuri de pregătire a riscurilor pentru a aborda fiecare eventualitate. În mod crucial, acest exercițiu stimulează cooperarea și coordonarea parteneriatului dintre statele membre.

Protejarea infrastructurii energetice critice a devenit importantă în ultimele decenii din cauza impactului ridicat în cascadă care ar putea rezulta dintr-o pagubă gravă cauzată, de exemplu, de un atac terorist. Protejarea acestei infrastructuri este tot mai importantă datorită uneia dintre cele mai mari schimbări din societatea noastră: transformarea digitală.

Digitalizarea a revoluționat fiecare aspect al vieții noastre. Aceasta include sectorul energetic, unde tehnologiile digitale și transferul rapid de date au o precizie și eficiență îmbunătățite.

De asemenea, a permis celor care lucrează în zonă să identifice și să abordeze mai rapid orice schimbare a ofertei de energie și a cererii.

În același timp, digitalizarea creează noi vulnerabilități în sectorul energetic.

Cibersecuritatea și digitalizarea sunt două părți ale aceleiași monede. Ca atare, în timpurile moderne, asigurarea securității aprovizionării implică acum și îmbunătățirea rezistenței noastre împotriva oricărui atac cibernetic coordonat care vizează infrastructura energetică a Europei.

Unde mergem de aici?

După criza COVID-19, securitatea energetică va rămâne o problemă importantă în centrul politicii energetice europene și cheie pentru o societate mai rezistentă.

Pe măsură ce ieșim din criza virusului corona, UE și nu numai, se confruntă cu o criză economică semnificativă, a cărei scară este dificil de prevăzut în acest moment.

În ciuda acestei incertitudini, liderii UE au subliniat importanța de a continua cu ambiția noastră de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și aceasta ar trebui să influențeze deciziile de investiții publice și private și noile programe de politică care vor urma în lunile următoare.

Aceasta este, de asemenea, oportunitatea de a îmbunătăți în continuare securitatea energetică și rezistența societății. Renovarea clădirilor, de exemplu, va avea beneficiile combinate ale reducerii consumului de energie (prin aceasta, economisirea de bani pentru consumatori și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră), creând totodată locuri de muncă și stimulând economia locală.

Acest pas înainte reflectă dorințele cetățenilor Europei.

Un sondaj recent al Eurobarometru a confirmat faptul că, în toate statele membre ale UE, cetățenii susțin copleșitor să crească ambiția de a consolida securitatea energetică a Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.