Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Statului Major al forţelor armate din Republica Centrafricană, instruit în Rusia

rusia armata

Şeful Statului Major al forţelor armate din Republica Centrafricană a urmat un curs de pregătire în Rusia, a cărei influenţă este în creştere în această ţară afectată de lupte neîncetate între grupări armate, a indicat joi titulara portofoliului Apărării din Republica Centrafricană, Marie-Noëlle Koyara, citat de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Important! Toți clienții RCS&RDS sunt vizați! Ce modificări vor apărea de azi, 10 ianuarie

Într-un interviu pentru RIA Novosti, Marie-Noëlle Koyara a evocat de asemenea desfăşurarea în zone care nu sunt controlate de către guvern a circa '1.300 de militari' centrafricani pregătiţi de instructori civili ruşi.

'De când aceşti soldaţi au fost desfăşuraţi acolo, situaţia nu doar că a fost stabilizată, ci şi s-a îmbunătăţit vizibil', a asigurat ea.

Soldaţii centrafricani sunt pregătiţi de Moscova în imensul palat Berengo, situat la aproximativ 60 km vest de capitala Bangui, o clădire în care a locuit Jean-Bedel Bokassa, preşedinte, apoi împărat, între 1966 şi 1979.

Acest centru deschis la începutul anului 2018 'ar putea fi extins pentru că şi-a demonstrat deja eficienţa', a afirmat ministrul centrafrican al apărării, evocând formarea unei 'forţe armate adevărate'.

În câteva luni, Rusia şi-a sporit influenţa în această fostă colonie franceză, unde a livrat arme şi a trimis cel puţin 170 de instructori civili, mercenari strâns legaţi de companiile miniere ruse. Se estimează că ar fi vorba de o forţă între 300 şi 400 de persoane, potrivit surselor occidentale.

O figură emblematică a acestei prezenţe este rusul Valeri Zaharov, care îl consiliază pe preşedintele centrafrican Faustin-Archange Touadéra în probleme de securitate.

În conflict din 2012, această ţară cu 4,5 milioane de locuitori printre cei mai săraci din lume rămâne aproape în întregime sub controlul grupurilor armate care luptă pentru acapararea de resurse miniere, cum ar fi aurul sau diamantele şi pentru a-şi consolida influenţa locală.

În iulie, trei jurnalişti ruşi care efectuau o anchetă în Republica Centrafricană cu privire la prezenţa mercenarilor ruşi, în special grupul Wagner, au fost asasinaţi în circumstanţe neclare.

Preşedintele Vladimir Putin a recunoscut în decembrie existenţa acestor mercenari, afirmând că ei au 'dreptul să lucreze' în străinătate şi 'să-şi apere interesele' atât timp cât respectă legea rusă.

În faţa influenţei în creştere a Moscovei, Franţa a livrat la mijlocul lunii decembrie 1.400 de puşti de asalt forţelor centrafricane după ce a obţinut o scutire de la embargoul impus de ONU asupra livrărilor de arme în această ţară.

Armata franceză a intervenit în Republica Centrafricană între 2013 şi 2016 pentru a opri violenţele coaliţiei rebele Seleka, dominată de musulmani, şi represaliile miliţiilor antibalaka ce pretind că îi apără pe creştini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.