Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă al unei industrii: România riscă falimentul

X
Faliment inchis

Problema legislației amenajării teritoriului a alertat deopotrivă societatea și clasa politică, multe dintre problemele semnalate în mass-media vizând resetarea principiilor proprietății, încălcarea unor prevederi constituționale prin retroactivitate sau pedepsirea oamenilor de afaceri pentru greșelile administrației. În acest context, prima lovitură majoră a fost alerta anunțată de scrisoarea deschisă transmisă șefilor coaliției guvernamentale de Asociația Oamenilor de Afaceri.

Ulterior, cei mai importanți investitori din domeniul imobiliar, reuniți în cadrul AREI (Asociația Investitorilor in Real Estate in România), au prezentat presei situația reală din dezbaterile aflate pe circuit instituțional. Reunind cei mai mari dezvoltatori imobiliari, companii aflate în industria construcțiilor și nu numai, evenimentul a expus argumentele privind pericolul major al adoptării unei legislații care a ignorat complet opinia actorilor principali ai pieței.

Aceștia au arătat că toate amendamentele depuse de industrie au rămas invizibile pentru inițiatori, deși efectele blocajului urbanistic se resimt deja în economie, previziunile fiind sumbre. Mai exact, reprezentanții companiilor internaționale, majoritatea listate la burse, au arătat că prin lipsa de predictibilitate și afectarea proprietății, precum și prin pedepsirea generalizată a tuturor jucătorilor, încasările bugetare vor scădea, multe locuri de muncă vor dispărea, iar afaceri mici și mijlocii de pe orizontală vor da faliment.

În acest context, Antoanela Comșa, membru în Consiliul Directror AREI, președinte Gravia Group, a declarat: „Aș vrea să precizez că în toate orașele țării, competența de aprobare a PUZ-urilor este a consiliilor locale.

În același timp, am fost surprinși de afirmațiile conform cărora un transfer de competență ar genera un haos urbanistic, sau ar afecta în mod ireparabil coerența urbanistică și viziunea urbanistică. În primul rând, vorbim despre un proiect de lege, despre o lege care se va aplica mulți ani de acum înainte, și orice lege pornește de la un principiu simplu, și anume că toate autoritățile publice trebuie să respecte legea. Ca atare, nu putem gândi niciodată o lege spunând că unele autorități ar respecta legea mai mult, iar unele ar respecta legea mai puțin.”

Declarația vizează miza mutării adoptării documentațiilor PUZ de la PMB la sectoare, conform principiilor descentralizării și autonomiei locale. Discursul lansat de ONG-urile ce gravitează în zona PNL-USR-PMP susține că doar la nivelul Capitalei trebuie aprobate documentațiile, pentru păstrarea unității de viziune.

În realitate, unitatea de viziune se reglementează prin Planul Urbanistic General, eventual prin lăsarea competenței la CGMB pentru acele PUZ-uri din zonele protejate sau care vizează zona de confluență dintre cel puțin două sectoare. Între timp, din păcate efectele negative ale actualei stări de lucruri sunt deja binecunoscute: sistemul existent este nefuncțional, fapt dovedit de statistică: în ultimii 3 ani nu s-a aprobat nicio documentație PUZ de către Consiliul General, blocajul construcțiilor scăzând contribuția Bucureștiului la PIB cu 7%. Mai mult, se încalcă principiile constituționale ale descentralizării și autonomiei, lăsând competența pentru reglementări locale (de sector) la nivelul superior (al Capitalei).

Totodată, în cadrul dezbaterii AREI, Geo Mărgescu, membru în Consiliul Director AREI și CEO Forte Partners a atras atenția:

„Acest subiect al spațiilor verzi este unul extrem de sensibil și important pentru noi toți. În primul rând, vreau să încep prin a spune că Asociația încurajează crearea de spații verzi, prin membri ei, prin dorința proprie. Orice proiect al dezvoltatorului crează spații verzi. Lucrurile acestea se întâmplă. Extrem de important este faptul că noi dorim să încurajăm un mod de viață sănătos și să-i încurajăm pe toți locuitorii Capitalei să aibă acces la spații verzi, la locuri de joacă și la aceste spații de recreere, însă, se poate ajunge la un abuz, dacă s-ar aproba Codul în forma actuală, la o lipsă de proprietate, atât timp cât un spațiu privat s-ar declara spațiu verde”.

Conform surselor noastre, pentru că administrațiile locale, în frunte cu cea din București, nu au inventariat suprafețele din domeniul public având destinația de spațiu verde, se încearcă o formă de confiscare mascată, prin consemnarea în Registrul spațiilor verzi a terenurilor private. Pe lângă riscul de neconstituționalitate, care va genera un număr uriaș de procese, aglomerarea instanțelor și haos administrativ, problema spațiilor verzi riscă să rămână, la fel ca și azi, nerezolvată. Asta pentru că presupusa preocupare pe subiect este, de fapt, o știre falsă.

În realitate, și în legislația actuală există prevederea ca 30% din suprafețele de teren construite să fie plantate cu spații verzi, care în cele mai multe cazuri se realizează. Rămâne ca administrația să își facă treaba și să nu mai recepționeze proiecte unde legea nu se respectă.

Și Robert Ioniță – General Counsel, NEPI Rockcastle, a sesizat:

„Acest aspect nu impactează doar investitorii, ci și micii proprietari. Cine și-a cumpărat un teren cu intenția de a-și construi o casă, s-ar putea să se trezească că nu mai poate construi casa, pentru că terenul său a fost declarat spațiu verde.

Acel teren nu va mai avea nicio valoare pentru el, fără a primi o despăgubire.” Specialiști în domeniu ne-au explicat că, fie că vorbim despre construcții majore sau de o locuință personală, schimbarea regulilor în timpul jocului, prin modificarea documentației de urbanism și anularea investiției, conduce  la pagube uriașe, însemnând alungarea de pe piață a marilor jucători și falimentul personal al familiilor care și-au dorit o casă.

Știrea falsă, promovată de susținătorii proiectului, este că, dacă se încalcă prevederile constituționale și se aplică retroactiv prevederile din lege, nu se va mai construi haotic. În realitate, haotic s-a construit până acum, atât din cauza corupției administrative, cât și a relei credințe a unor așa-ziși investitori. Dacă vom continua să îi gonim, prin lipsa de predictibilitate, pe dezvoltatorii serioși, vom rămâne tot cu cei certați cu legea, iar actuala stare de fapt se va perpetua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.