Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator USR acuză 'teribile asemănări' între România și Australia lovită de un dezastru de mediu: Guvernele de acolo, sponsorizate de companii miniere

usr uniunea salvati romania

Senatorul USR Mihai Goțiu a afirmat, duminică, pe Facebook, că situația din Australia a fost provocată din cauza guvernelor ultimelor decenii de acolo, care au fost sponsorizate de companiile miniere și au negat constant schimbările climatice. El a comparat situația Australiei cu România.

„DEZASTRUL DIN AUSTRALIA ȘI TERIBILELE ASEMĂNĂRI CU ROMÂNIA. Inconștiență, cinism, incompetență, interesele industriei extractive și conexiunile cu decidenții politici

În momentul izbucnirii incendiilor de vegetație din Australia, prim-ministrul Scott Morrison a plecat… în vacanță în Hawaii. Apoi s-a întors, și-a cerut scuze, dar a făcut publice mai multe imagini jucând cricket ori împreună cu familia, decât la fața locului, unde alături de cei care luptă pentru limitarea proporțiilor dezastrului.

Între timp, zona afectată e de peste 58.000 km pătrați. Aproximativ un sfert din suprafața României! Gândiți-vă la câteva dintre județele României (cele mai mari!) acoperite de incendii!

Vi se pare întâmplătoare atitudinea premierului australian? Nu e. Ceea ce vrea să transmită prin faptul că are vreme de cricket și de familie în asemenea momente e faptul că o asemenea tragedie - cu zeci de morți, sute de mii de animale exterminate, posibil chiar și specii extinse (!), cu declararea stării de urgență într-un stat și a stării de dezastru în alt stat, cu o suprafață afectată de incendii șase ori mai mare decât cea din Amazonia, de anul trecut – n-ar reprezenta ceva ”ieșit din cotidian”…

Nu, nu e întâmplător, că printre marii sponsori ai campaniei electorale a conservatorului Scott Morrison s-au numărat industriile extractive, în frunte cu cele ale cărbunelui și gazului. La fel cum nu e întâmplător că guvernele Australiei din ultimele două decenii, sponsorizate de companiile miniere și susținătoare ale mineritului, au negat, în mod constant, și pe plan intern, și pe plan extern, schimbările climatice.

Și, la fel de neîntâmplător e faptul că în statul australian Tasmania, guvernul local a depus un proiect legislativ prin care cei care protestează împotriva companiilor miniere ori a tăierii pădurilor riscă să fie trimiși la pușcărie pentru un an și jumătate. Iar în caz de ”recidivă”, pot ajunge să facă închisoare pentru 21 de ani. Cam cât pedeapsa maximă pentru crimă sau trafic de droguri, într-o țară în care e abolită pedeapsa cu moartea și cea cu închisoare pe viață!

Australia e la antipozi, dar ce se aseamănă se adună. Am scris, ani la rând, despre sumele colosale (de zeci de milioane de dolari) ”investite” în politicienii autohtoni de compania minieră care voia să radă munții și pădurile din Roșia Montană (culmea tupeului, un fost premier care a susținut proiectul, Victor Ponta, vorbește acum despre criza din Australia și despre asumarea luptei împotriva schimbărilor climatice!). Sume și mai mari, de ordinul sutelor de milioane de euro, sunt cele care alimentează, anual, rețelele de corupție care permit tăierile ilegale de păduri din România (mă refer strict la valoarea brută a lemnului furat). Și deloc neglijabile sunt sumele care se învârt în jurul băieților deștepți care bagă râurile pe țeavă.

În Parlamentul României, am fost atacat în mod constant pentru pozițiile legate de protejarea mediului. Fostul lider al senatorilor PSD, Șerban Nicolae, și încă șef al Comisiei Juridice din Senat, și-a făcut un titlu de glorie din a ne jigni pe tema asta și din negarea schimbărilor climatice. Și și-a găsit aplaudaci și susținători în majoritatea celorlalte grupuri parlamentare. În continuare, proiecte de legi legate de industriile extractivă și/sau energetică sunt puse în dezbatere, în Parlament, cu motivări în care se pretinde, negru pe alb, că ”nu există impact asupra mediului”! Și cu o inconștiență cinic-criminală, astfel de proiecte de legi nu sunt distribuite la Comisia pentru Mediu nici măcar pentru aviz, ce să mai vorbim de raport!

Și dacă tot vorbim de Șerban Nicolae. Împreună cu alt negaționist al schimbărilor climatice (dar conspiraționist de serviciu), Liviu Pleșoianu, au pus-o de niște de legi prin care societății civile (iar ONG-urile de mediu sunt printre cele mai active și vizibile) să îi fie pusă botniță. Lucru de mirare că nu le-a venit (încă) ideea să copieze legea din Australia, cea cu 21 de ani de pușcărie pentru protestatari!

Da, la fel ca în Australia, și în România se invocă faptul că fără minerit, fără agricultură super-intensivă, fără tăierea iresponsabilă a pădurilor ori fără băgarea râurilor pe țeavă, nu ne-am putea dezvolta. Și că cei care luptă pentru mediu și împotriva schimbărilor climatice ar ”atenta la bunăstarea românilor”. De parcă ar putea exista bunăstare fără aer curat ori în mijlocul dezastrelor.

Și da, România se numără printre țările ai cărei lideri, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, s-au declarat mai degrabă rezervați față de declararea urgenței climatice și a planurilor instituțiilor UE în domeniu, în loc să înțeleagă că acest lucru reprezintă o necesitate, (dar și o oportunitate) și să se concentreze asupra modului în care pot fi atrase fondurile puse la dispoziție pentru aceste planuri.

În domeniul schimbărilor climatice nu mai e vreme de concedii de lux. Nici de vacanțe pentru cricket ori la schi. Ce se întâmplă în aceste zile, săptămâni și luni în Australia este unul dintre cele mai tragice avertismente pe care le primim. Atât cu privire la ce înseamnă efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, cât și în privința uriașei responsabilități pe care trebuie să și-o asume decidenții politici în acest domeniu. Asta dacă nu vrem să credem teoriile aberante conform cărora, nimic ”ieșit din comun” nu se întâmplă în Australia și că tot ar fi, de fapt, doar niște focuri pornite de la incendierea bălegarului…”, a scris senatorul USR pe Facebook.

Vezi si: Iranul a arborat steagul roşu în orașul sfânt, pentru prima oară în istorie: Teheranul e gata de război / VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.