Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul PNL Leon Dănăilă, sancţionat de CNCD pentru discriminarea femeilor

cuvantul-ortodox.ro
leon danaila

Medicul neurochirurg Leon Dănilă, senator PNL, a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce a făcut câteva "afirmațiile discriminatorii la adresa femeilor" într-un interviu acordat anul trecut pentru adevarul.ro. Dănăilă a fost reclamat la CNCD de Ioana Stăniloiu, partenera fostului deputat Remus Cernea. Acesta l-a reclamat pe Dănăilă şi a doua oară, după un interviu acordat de senator în luna martie agenţiei news.ro, în care ar fi făcut afirmaţii discriminatorii la adresa homosexualilor.

Vezi şi: DOCUMENT - Ce nereguli a descoperit Inspecţia Judiciară în comunicarea DNA

"Ca urmare a petiției nr. 6985/18.11.2016 pe care am depus-o la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării prin care am reclamat caracterul discriminatoriu la adresa femeilor al unor afirmații făcute de domnul Leon Dănăilă, la acea vreme candidat PNL pentru alegerile parlamentare, actualmente senator, domnia sa a fost sancționat prin Hotărârea nr. 200/22.03.2017 care mi-a fost comunicată prin poștă în cursul zilei de ieri. Colegiul Director al CNCD a confirmat că declarațiile domnului Dănăilă reprezintă discriminare conform art. 2 alin. 1 șI art. 15 din O.G. nr. 137/2000, astfel că îl obligă pe acesta să publice în presa națională un rezumat al Hotărârii, îi recomandă să nu mai promoveze în viitor afirmații cu caracter discriminatoriu și îi aplică sancțiunea de avertisment", anunţă Ioana Stăniloiu.

Vezi şi: Ministrul Muncii anunță introducerea IMPOZITULUI pe gospodărie: Este sistemul american

Leon Dănăilă afirmase, printre altele, că: “femeile nu sunt bune de chirurgi”, “(…) n-au talent.” , “(…) femeilor le lipseşte ceva. Eu făcând şi psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte”, “doamnele au alte preocupări. (…) dacă aveţi de operat, bărbaţii sunt mai buni”.

Ulterior, în 28 noiembrie 2016, printr-o declarație dată pentru jurnalista Ștefania Matache de la Casa Jurnalistului și publicată pe Facebook, Leon Dănăilă a revenit cu declarații:

Leon Dănăilă:  “…eu știu, că am experiență și cunosc problema. (...) Căutați în istoria chirurgiei din România și în istoria chirurgiei universale dacă găsește vreo femeie profesoară în chirurgie cardiacă sau în neurochirurgie. Și atunci o să se convingă și ei."

Jurnalista Ștefania Matache întreabă: “Păi și nu sunt femei neurochirurg la noi?”

Leon Dănăilă răspunde râzând: “Sunt, dar nu sunt bune! Asta am vrut să spun”.

Vezi şi: Un nou SCANDAL e pe cale să arunce în aer justiția. Dezvăluiri despre interceptările din dosare

"După cum am arătat în petiție, discursul domniei sale va afecta în mod negativ carierea multor femei care doresc să activeze în domeniul neurochirurgiei. De asemenea, prin prestigiul pe care îl are poate influența în mod negativ accesul la anumite locuri de muncă pentru femeile chirurg. Astfel de afirmații sunt generatoare de stereotipuri de percepție care pot afecta mediul profesional al medicilor chirurgi, cu consecințe atât asupra evoluției profesionale a acestora, cât și cu posibil impact asupra pacienților.

Carieră prodigioasă a domniei sale apreciată în mediul academic și în opinia publică face ca afirmațiile sale să capete o greutate mult mai mare. Iar faptul că domnia sa a formulat aceste opinii cu caracter discriminatoriu din postura de candidat cu șanse foarte mari de a deveni senator amplifică și mai mult gravitatea lor. Recent, europarlamentarul polonez Janusz Korwin-Mikke a șocat întreaga lume democratică prin declarațiile făcute la adresa femeilor într-un spirit asemănător cu cele proferate de către domnul Dănăilă, iar reacția critică la nivel european a fost una exemplară. Atât declarațiile discriminatorii ale domnului Dănăilă, cât și cele ale europarlamentarului polonez sunt incompatibile cu o societate democratică.

Pentru mine a fost de neînțeles tăcerea Partidului Național Liberal care, cu prilejul unui asemenea incident, ar fi trebuit să își reafirme atașamentul față de principiul nondiscriminării și față de egalitatea de șanse între femei și bărbați. Din nefericire, singura voce care a luat o poziție oficială a fost doamna Hilde Brandl, candidată din partea acestui partid pentru alegerile parlamentare de anul trecut care, în loc să se distanțeze de afirmațiile domnului Leon Dănăilă, a acuzat într-o manieră demnă de discursul extremei drepte instituția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Acest lucru demonstrează o lipsă evidentă de atașament față de valorile liberale prin care se numără egalitatea de gen, libertatea individuală și democrația", mai afirmă Ioana Stăniloiu.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.