Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul USR Radu Mihail: 'Conflictul din Kazahstan nu se rezolvă cu tancul, ci pe calea dialogului'

Senat.ro
Radu Mihail

Folosirea forței împotrivă cetățenilor pașnici este felul de a acționa al regimurilor dictatoriale, spune Radu Mihail, liderul Grupului USR din Senat. Acesta este de părere că situația din Kazahstan nu se rezolvă cu tancul, ci pe calea dialogului.

„Îmi exprim întreaga solidaritate față de cetățenii din Kazahstan în aceste momente dificile. Evenimentele din această țară ne arată din nou că folosirea forței împotrivă cetățenilor pașnici este felul de a acționa al regimurilor dictatoriale, Susțin că folosirea forței nu este o soluție pentru a rezolva conflictele sociale, calea dialogului fiind cea care trebuie să prevaleze”, spune senatorul Radu Mihail.

Citește și: Revoltele din Kazahstan se transformă în război civil. A apărut Frontul de Eliberare al Kazahstanului care anunță război total cu regimul și ocupanții (VIDEO)

Acesta este de părere că o reacție din partea comunității internaționale este mai mult decât necesară, însă aceasta trebuie să vină din partea organismelor internaționale care pot judeca imparțial și în beneficiul tuturor cetățenilor din Kazahstan, respectiv OSCE și ONU.

„Ca stat membru al OSCE, Kazahstan trebuie să respecte principiile fundamentale din Carta de la Paris și din Declarația de la Istanbul, să respecte toate drepturile cetățenilor, inclusiv cel de a demonstra pașnic, să întărească instituțiile democratice, statul de drept și lupta împotrivă corupției. Este momentul ca OSCE să întărească sprijinul pe care îl acorda Kazahstanului în vederea accelerării procesului de evoluție către o democrație solidă. Dar cel mai important element este dreptul poporului kazah de a decide singur, fără implicări externe de natura militara sau de alt tip care înseamnă impunerea prin forță sau manipulare a unor soluții nedorite de cetățenii din Kazahstan. Ca membru în Comisia Permanenta a Adunării Parlamentare a OSCE voi exprima aceste puncte de vedere în cadrul organizației și voi căuta deschiderea unui dialog cu omologul kazah și principalii parteneri în vederea identificării mijloacelor optime de sprijin pe care statele membre ale OSCE îl pot oferi”, a mai spus Radu Mihail, liderul Grupului USR din Senat.

Citește și: VIDEO| Antony Blinken avertizează că va fi 'foarte dificil' să se obţină retragerea trupelor ruse din Kazahstan

În oraşul Taldykorgan, manifestanţii au doborât statuia fostului lider al ţării, neţinând cont de ordinul dat de actual preşedinte, care a cerut militarilor să tragă fără avertisment în oameni, potrivit Mediafax.ro.

În Kazahstan, protestele izbucnite pe 5 ianuarie au fost întâmpinate de represiunea dură a actualului preşedinte, Tokaev, care a declarat că a ordonat armatei sale „să tragă pentru a ucide fără avertisment” manifestanţii.

Citește și: VIDEO Încă o statuie a liderului suprem a fost dărâmată, în Kazahstan

În timpul revoltei din ultimele zile, unii manifestanţi, în oraşul Taldykorgan, au reuşit să folosească un camion al armatei, cu care au dărâmat statuia fostului preşedinte kazah, Nazerbayev în semn de revoltă împotriva regimului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.