Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sentință pentru trei complici din dosarul atentatelor din Catalonia: 53 de ani cea mai mare pedeapsă

Rac1
politia catalonia Mossos d'Esquadra

Un tribunal spaniol a condamnat joi trei membri ai celulei jihadiste implicate în atacurile teroriste din august 2017 din regiunea Catalonia la 53 de ani, 46 de ani şi opt ani de închisoare, transmit Reuters şi EFE.

Atentatele de la Barcelona şi Cambrils (oraş din regiunea Catalonia) din 17-18 august 2017 s-au soldat cu 16 morţi şi 140 de răniţi.

Instanţa i-a condamnat la 53 de ani de închisoare pe Mohamed Houli Chemlal, la 46 de ani de închisoare pe Driss Oukabir şi la opt ani de închisoare pe Said Ben Iazza.

Toate acuzaţiile au vizat o explozie accidentală produsă la Alcanar (localitate situată la sud-vest de Barcelona), în ajunul atacului de pe bulevardul barcelonez Las Ramblas, astfel că Parchetul nu i-a acuzat de crimă pe suspecţi.

În cazul lui Mohamed Houli Chemlal, Parchetul ceruse o pedeapsă de 41 de ani de închisoare. Acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă şi de posesie de substanţe explozive, el a supravieţuit deflagraţiei locuinţei în care celula jihadistă fabrica explozibili.

Procurorii au solicitat 36 de ani de închisoare pentru Driss Oukabir, care închiriase pe numele său furgoneta utilizată în atentatul din Barcelona. O pedeapsă de opt ani pentru colaborare cu o organizaţie teroristă a fost cerută contra lui Said Ben Iazza, care i-a dat cu împrumut celulei jihadiste o furgonetă.

Abdelbaki Es Satty, un marocan de 44 de ani devenit imam în micul oraş catalan Ripoll, îi îndoctrinase pe aceşti tineri, spanioli de origine marocană sau marocani, care şi-au fixat obiectivul de a comite ''mai multe atentate de mare anvergură'', folosind explozibili.

Faimoasa catedrală Sagrada Familia, stadioanele echipelor de fotbal Real Madrid şi FC Barcelona şi Turnul Eiffel din Paris au fost citate printre posibilele ţinte. Însă explozia accidentală a locuinţei în care celula jihadistă fabrica explozibili, în urmă căreia imamul Es Satty a murit, i-a forţat pe terorişti să improvizeze dublul atac de la Barcelona şi Cambrils.

Astfel, la 17 august 2017, bulevardul Las Ramblas din Barcelona a fost ţinta unui atac în care a fost folosită o furgonetă, soldat cu moartea a 14 persoane. Atacatorul, în vârstă de 22 de ani, a fugit apoi cu ajutorul unui automobil pe al cărui şofer îl ucisese. Câteva ore mai târziu, cinci complici au comis un atac similar la Cambrils, încercând să intre cu o maşină în trecători, înainte de a-i ataca cu un cuţit şi de a înjunghia mortal o femeie. Cei cinci jihadişti au fost lichidaţi de poliţie, iar după câteva zile forţele de ordine l-au ucis şi pe autorul atacului din Barcelona.

Alţi suspecţi de apartenenţă la celula jihadistă, printre care imamul care ar fi fost creierul atacurilor, au murit în deflagraţia accidentală de la Alcanar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.