Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia și Kosovo nu au ajuns la un acord privind normalizarea relațiilor după lungi discuții susținute cu UE

infomax.mk
ue serbia kosovo

Liderii Serbiei şi Kosovo nu au reuşit, sâmbătă, să semneze un acord privind normalizarea relaţiilor lor complicate, în timpul discuţiilor maraton purtate sub egida UE, care a salutat totuşi progresul dintre foştii inamici, relatează AFP, citat de news.ro.

Premierul kosovar Albin Kurti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic s-au întâlnit pentru 12 ore de negocieri pe malul lacului Ohrid, în Macedonia de Nord, sub conducerea şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Occidentalii au crescut presiunea asupra Belgradului şi Priştinei în ultimele luni, pentru a preveni o posibilă izbucnire a tensiunilor în fragila regiune balcanică, pe măsură ce războiul face ravagii în Ucraina invadată de Rusia în urmă cu mai bine de un an.

Întâlnirea de la Ohrid a avut loc după întreruperea discuţiilor de luna trecută de la Bruxelles, unde un plan european de pace din 11 articole a fost dezvăluit la mai bine de două decenii după războiul între rebelii pentru independenţă kosovari şi forţele sârbe.

Propunerea UE

Bruxelles-ul dorea acordul celor două părţi asupra unei anexe pentru aplicarea acestei propuneri europene care vizează normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi fosta sa provincie.

Josep Borrell a felicitat cele două tabere pentru că au acceptat anexa în cauză, dar a recunoscut că Belgradul şi Priştina au avansat mai puţin decât se spera. „Părţile nu au putut găsi o soluţie reciproc acceptabilă la fel de ambiţioasă precum cea pe care am propus-o”, a spus el reporterilor, fără a răspunde la întrebări.

Serbia refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în majoritate de origine albaneză, are o comunitate sârbă de aproximativ 120.000 de persoane.

NATO a bombardat Serbia în 1999, ca răspuns la expulzarea majorităţii albanezilor din Kosovo de către forţele sârbe, după care Belgradul a pierdut controlul asupra provinciei sale de sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.